ОБЕЛЕЖЕН ДАН ГРАДА – Ко Лозницу воли, за њу и ради

17. јун 2023.
Dan-grada-2023
dan-grada-202301
dan-grada-202302
dan-grada-202303
dan-grada-202304
dan-grada-202305
dan-grada-202306

Лозница је Дан града, 16. јун, обележила Свечаном академијом у Вуковом дому културе, дан када је пре 157 године, постала  варошица у слободној Кнежевини Србији.

Данас је Лозница модеран град који се убрзано развија реализацијом капиталних пројеката у области инфраструктуре, привреде, образовања, спорта, здравства, захваљујући одговорној политици локалне самоуправе и огромној подршци председника Србије Александра Вучића и Владе Србије, речено је на почетку свечаности.

Лозничанима је њихов дан у име председника Вучића честитао Никола Селаковић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, који је казао да воли да дође у Лозницу, види се и разговара са њеним грађанима, да види како и где може да помогне.

– Евоцирао сам са градоначелником успомене пре доласка на ово место, у увек пуном Вуковом дому културе који је увек одисао оптимизмом и младошћу. Први пут сам био овде позван 2014. У то време Лозница је, сразмерно броју становника, била град са највећом незапосленошћу у Србији, било је готово 15.000 незапослених, била је град са једном од најнижих просечних зарада у Србији, у то време територија Лознице била је један од највећих извора људи који су одлазили из земље. Тада сам чуо људе спремне да се боре за свој град, за Србију. Био сам овде на прослави десетогодишњице од добијања статуса града и тада су неке ствари почеле да се мењају, а долазећи данас чујем да је урађено 107 километара, 2014. једва да је било 30, радила је овде једна италијанска фирма, сада раде једна кинеска и једна америчка и само у те две запослено је више од 5.000 људи. Био сам овде када ми је градоначелник рекао пре годину дана да се у Лозници гради 38 вишеспратница и када то видите онда схватите шта то значи ”Ново лице Лознице”. Желим вам да наставите да стварате и градите то ново лице Лознице, вредних, поштених и часних људи, људи који не одустају јер сте то показали. Људи који  нису одустали да Србију уздигну са колена, да је усправе, учине сувереном, да самостално бира свој пут и да на том путу никоме не жели ништа лоше, али да зна, да ако ми сами себи не желимо добро, неће нам то пожелети нико. Лозници желим да настави овим путем, да се се не задовољава малим, већ да сања велике снове  – казао је Селаковић.

Како је нагласио, на том путу није требало ништа ново измишљати, Србија је увек напредовала када су се озбиљни домаћини, прави људи са идејом, визијом сабрали. Такве људе сабрао је председник Вучић, казао је Селаковић и додао да ”то може да се види, ма ко вам шта причао, на сваком кораку у Србији.

Градоначелник Видоје Петровић рекао је да сваке године овог дана има осећај великог поноса због свега што је урађено заједно са грађанима и државом на челу са председником државе.

– Желели смо постићи велике ствари, али смо поред планирања и рада – сањали и веровали. Оптимизам је вера која нас је водила до успеха, јер се ништа се не може учинити без наде и поверења. И били смо храбри, веровали смо и сањали бољу Лозницу јер  будућност припада онима који верују у лепоту својих снова и неуморно раде на њиховом остварењу. Радило се пуно. Није било лако, али када имаш циљ, онда пронађеш пут. Наша политика је имала свој смисао, а смисао се увек надзиђује, гради или чека. Захваљујући политици отвореног дијалога, ми у Лозници реализујемо пројекте које су наши грађани изабрали и предложили. И када радите тако, одговорно, транспарентно, пружите прилику да је сваки глас једнак, онда заиста на делу показујете да је једина истина – ко Лозницу воли, за њу и ради. Научили су суграђани да будемо са њима и у добру и у злу, и када славимо значајне датуме, али и када се боримо са елементарним непогодама и другим недаћама. Тако се гради поверење, тако се воли свој град. Оно што ме посебно радује и чини поносним јесу наша деца, ученици, студенти, будућност нашег града. Поносан сам на то што се трудимо да мотивишемо најмлађе да воле свој град, поносан на сваки њихов успех и што је Лозница постала град у којем је све више деце. Радимо заједно на томе да нам деца буду безбедна, покажимо им својим примером како се воли свој град и своја земља, и сваки дан учинимо бар једну ствар због које ће наша деца бити поносна на нас. Будимо светло које ће осветлити и друге да заједно радимо на напретку и просперитету наше домовине коју ћемо оставити нашој деци – казао је Петровић.

Подсетио је да је у децембру обележено 15 година од добијања статуса града, и да ‘’са пуним правом можемо рећи да је Лозница сада један модеран град, у којем се води рачуна о сваком аспекту друштвеног живота’’. Како је рекао, годину иза нас обележила је изградња фудбалског стадиона, почетак градње атлетског стадиона, у току су радови на изградњи две школске хале, завршетак радова на Општој болници, изградња Иновационог центра, а почетком јуна је отворено ново обданиште у Лозничком Пољу. У прошлој години асфалтирано је 107 километара локалних путева, од чега 63 уз подршку државе. Убрзано се одвијају радови на изградњи брзе саобраћајнице до Шапца и даље до ауто-пута Шабац-Рума, а кренули се, казао је, и са активностима око изградње нове индустријске зоне „Север“ због интересовања инвеститора.

На свечаности су уручена јавна признања града, а додељени су три повеље и десет плакета. Добитници повеље су Владимир Стојановић, магистар математичких наука, ОШ ‘’Степа Степановић“ из Текериша и постхумно др Миливоје Исаковић, спец. Офталмологије, док су плакете примили Иван Миладиновић, пољопривредник, Владан Брадоњић, добровољни давалац крви, Петар Гавриловић, социолог, лекар Татјана Живановић Раднић, спец. реуматологије, Кошаркашки клуб Лозница, СЗР ‘’Пластекс“ – Саша Миловановић, Јован Николић, ученик, Весна Ракић, предузетница, Хотел ‘’Ројал спа“ – Бања Ковиљача, и Марија Ристановић, сликарка.

У име добитника повеље захвалио се Владимир Стојановић, а испред осталих награђених Јован Николић.

Свечаности су присуствовали Адам Шукало, саветник председника Србије за регионална питања, бројни државни секретари, народни посланици, владика Јеротеј, начелник Мачванског округа, представници дипломатског кора, Сталне конференције градова и општина, Војске, МУП-а, судства и тужилаштва, градоначелници и председници више општина, одборници и друге угледне званице.

На крају академије наступио је Иван Босиљчић, стални члан ансамбла драме Народног позоришта у Београду, и заједно са музичарима извео пригодан  музичко-поетски програм.

Извор: Лозничке новости