Обележен Дан бораца лозничког краја

5. јул 2024.

Град Лозница, Центар за културу “Вук Караџић” и Градски одбор СУБНОР-а Лознице пригодном свечаношћу  поводом  Дана борца су у школском парку на Тргу Јована Цвијића испред споменика Влади Зечевићу и Георгију Јакшићу подсетили на овај датум историје. После минутне тишине и полагања цвећа присутнима су се обратили помоћник градоначелника Лознице Милан Југовић и пуковник у пензији Милош Дејановић.

– Сваке године у Лозници се подсетимо на херојску прошлост нашег краја, па је и данас тако било. То је добро јер показује да негујемо културу сећања на наше претке као и да ћемо вечно памтити њихову жртву, а са друге стране то нам је подсетник колико смо често и пуно стрдавали кроз своју историју. Данас смо се окупили да се још једном сетимо свих оних невино страдалих, свих оних који су дали свој допринос борби за слободу, свих оних који који су своје животе уградили у темеље слободе и државности које данас баштинимо. Српски народ никада није желео живети у тами ропства и режиму окупатора и сву ту своју љубав скупо смо плаћали а највише ови наши крајеви као што су Јадар, Подриње, Рађевина… Управо је пре осам деценија запаљен пламен слободе у нашим крајевима и пронео се из  Србије широм бивше Југославије. Наши преци су нам показали како се осваја слобода у рату, на чему смо им вечно захвални а наш задатак надаље је да, превасходно, у миру будемо кадри да сачувамо наслеђену слободу. Не постоји бољи пут од економског развоја и оснаживања наше земље и нашег града а то су унапређивање квалитета живота изградњом путева, вртића, школа, болница и свега онога у чему ће наши млади видети своју будућност, како у Србији тако и у свом граду Лозници, рекао је Милан Југовић, помоћник градоначелника Лознице.

СУБНОР Србије празник Дана борца обележава  од 1948. године као сећање на све борце из ратова, подсетио је председник лозничког Савеза бораца Милорад Комарчевић, Тога дана, 4. јула 1941. године  донета је одлука да се са појединачних акција пређе на организовани отпор. Од 4500 одазваних бораца из Лознице  700 је страдало, док је у Драгинцу немачка казнена експедиција узела животе 3000 цивилног становништва.