Oбасјали светли лик Војводе Степе

12. мај 2023.

Основна школа Степа Степановић у Текеришу јединствена је вероватно на ширем простору Србије где се настава 180 година и образовно-васпитни рад одвијају без престанка, од дана оснивања. Тако говори Јованка Грујичић Милер, свесна чињенице да то није мала ствар, посебно за једну сеоску средину. То је изузетно значајан податак и то не само за овај крај, већ и за горњи Јадар и цео град.

– У овој школи сам дужи низ година, веома је лепо радити у овој средини и мислим да је треба сачувати по сваку цену, не само због крајолика, већ и због људи који су се свих ових година трудили да школа остане таква каква јесте – рекла је на прослави дана ОШ “Степа Степановић“ у Текеришу, директорка захваливши се локалној самоуправи на безрезервној помоћи да ова школа опстане и да се модернизује.

Поред бројних званица, обележавању Дана школе у Текеришу присуствовао је помоћник градоначелника Љубинко Ђокић, који је истакао да је мало школа у Србији које 180 година успешно образују и васпитавају ученике.

Према његовим речима, у градској управи посебна пажња се посвећује образовању за које се издваја четвртина буџета града. Води се рачуна и о наставницима, у оквиру могућности издвајају средства за њихове путне трошкове, јубиларне награде, стручно усавршавање. Посебно су поносни што у градском буџету увек нађу новца за најмлађе који на такмичењима постижу одличне резултате. Сваке године утрошимо близу 15 милиона динара за њихове стипендије, ове године кроз градску награду финансирамо 92 студента и 52 ученика каже помоћник градоначелника.

– У градској управи се са посебном пажњом односимо према школама које се налазе на сеоском подручју, у оквиру средстава из буџета града трудили смо се да у све школе улажемо подједнако без обзира на број ђака па тако и у ову школу. На згради матичне школе промењен је кров, сређене инсталације, асфалтирани спортски терени и стазе. Трудили смо се и да се школа опреми у складу са могућностима, а водили смо рачуна и о сва четири издвојена одељења, колико их има ова школа. У Доњој Бадањи успели смо да реконструишемо кров, да се замени столарија и уради фасада,  у Горњој Бадањи, заједно са мештанима, изградили смо школску зграду, док је у Трбосиљу реконструисан кров. У Сипуљи, која је на на удаљености од града и где нажалост, имамо само два ученика, није нам далека од срца и  ми  ћемо се борити да ради у условима какве заслужују сви ђаци – рекао  је Ђокић.

Традиционално, поводом Дана школе награђени су ученици и наставници који су током ове школске  године остварили најбоље резулзазе на различитим такмичењима.  Слађана Стевановић, Емилија Томић,  Огњен Петровић и наставници који су их припремали за такмичења – Иван Старчевић и Бранка Марковић дуго ће у лепој успомени носити јубилеј – 180 година школе  Степа Степановић  у Текеришу и памтити свечаност када су у руке примили поклоне директорке Јованке Грујичић Милер.