О пројектима за цркве и верске заједнице

9. фебруар 2021.
tanja-glisic-ljubo-djokic

Конкурс за суфинансирање пројеката цркава и верских заједница на територији Лознице расписан је 23. јануара и траје до 6. фебруара, а према речима помоћника градоначелника Љубинка Ђокића из буџета Града опредељено је 2.5 милиона динара. Та средства се могу користити за изградњу, обнову и одржавање верских објеката, за организацију верских манифестација значајних за град и верских обреда који се одржавају приликом обележавања важних историјских датума.

– Наш циљ је да осим ових средстава које издвајамо путем конкурса будемо на услузи нашим црквама и на други начин, кроз активности локалних јавних предузећа, пре свега „Лозница развоја”, које насипа и асфалтира путеве до наших цркава. Такође, црква св. Архангела Михаила на саборишту у Тршићу има помоћ посредством Центра за културу „Вук Караџић” и изграђена је средствима из буџета ове установе, а пре неколико година замењен јој је кровни покривач и звоник – указао је Ђокић и додао да се градоначелник Видоје Петровић, који је и добитник Ордена Светог Саве, бори да што већи део средстава буде добијен са централног нивоа.

– Ако бисмо сабрали сва средства која се опредељују из буџета града, затим путем наших предузећа и установа и значајан део са централног нивоа то износи укупно око милион евра – закључио је помоћник градоначелника Љубинко Ђокић.