О новој уписној политици

17. јануар 2021.

О новој уписној политици

17. јануар 2021.
Veliki grb

О планирању уписа за нову генерацију првог разреда у лозничким средњим школама данас је било речи на радном састанку помоћника градоначелника Љубинка Ђокића са директорима четири средњошколске установе, Привредне коморе  и Филијале Националне службе запошљавања у Лозници.
Добар план уписне политике за нову генерацију од 900 средњошколаца заснива се на ваљаном договору кроз исказане потребе привреде, праћења стања у Националној служби запошљавања и могућностима средњих школа, сматра помоћник градоначелника Ђокић и подсећа да у Гимназији лозничкој има планираних 200 места за школовање у друштвеном, природном и информатичком усмерењу. Техничка школа има капацитет за 240 ученика првог разреда са по 90 ђака у подручјима машинства и електротехнике и 60 у грађевинској струци.
Са могућностима да упише 210 ђака  Средња школа „Свети Сава” планира два одељења у подручју рада хемија, неметали и графичарство, три одељења у подручју за здравство, једно за пољопривреду и прераду хране и једно одељење за личне услуге. У Средњој економској школи план уписа зе прву годину је 250 ученика и то четири одељења у подручју рада економија, право и администрација, још четири у подручју трговине и угоститељства и једно одељење, од десет ђака, са сметњама у развоју за занимање сервира. У овом тренутку, уз сазнање да осми разред завршава 924 ученика то значи да је остављено довољно слободних места за нове средњошколце који долазе из Малог Зворника, Љубовије, Крупња и Републике Српске, из прекодринских општина.
Оно што се посебно истиче, како каже Љубинко Ђокић, јесу три нова образовна профила која су омогућена новом уписном политиком града, па ће се у Техничкој школи од јуна 2021. године за потребе компаније МИНТ отворити нови профил техничара компјутерског конструисања и нумеричког управљања машинама. У школи „Свети Сава”, такође за потребе Минт – компаније, планирано је занимање оператер у прехрамбеној индустрији. Како су исказане потребе за већим бројем будућих медицинара, што долази као сигнал из Националне службе запошљавања, у истој тој школи, биће уведени профили за школовање медицинских сестара- васпитача.
Овако усаглашена гледишта града, школских установа, Националне службе запошљавања и Привредне коморе биће прослеђена  Министарству просвете за даљу верификацију.