O јавним предузећима, превозу, водоснабдевању

29. новембар 2023.
sednica-privremenog-organa

На четвртом заседању Привременог органа града Лознице који је одржан  данас размотрено је више програма пословања  јавних предузећа и установа кроз подршку коју имају од Града Лознице као свог оснивача.

Дата је сагласност на програме буџетске подршке јавним предузећима „Водовод и канализација“, „Наш дом“ и „Топлана“ а код установа,  Библиотеци Вуковог завичаја, предшколској „Бамби“, Центру за културу Вук Караџић“, Центру за социјални рад, „Лагатору“ и  градској организацији Црвеног крста.  Сагласност о расподели добити за 2022. годину стигла је за предузећа из јавног сектора „Водовод и канализација“, „Паркинг сервис“, „ Лозница Развој“ као и на предлог одлуке о утврђивању просечних цена за порез на непокретну имовину  грађана у идућој години.

Јавно предузеће „Водовод и канализација“,  како је саопштено,  успешно  реализује пројекат  снаб девања техничком водом  Горње и Доње Бадање, Помијаче, Горње и Доње Сипуље. Завршене су три бунарске артерије и  откупљено земљиште од 20 ари  којим ће управљати лознички водовод. Постављене су црпне пумпе и хидранти који испумпавају 2,6 литара техничке воде у секунди што ће током лета бити корисно за сточаре и ратаре из овог краја .

Привремени орган Града Лознице је једногласним изјашњавањем прихватио јавни уговор о градско_приградском превозу путника на линијским пакетима „А“  и  „Б“, којим  је, како је оцењено у Одељењу за привреду и локални економски развој, настављена добра пракса из ранијег периода.

На опште задовољство грађана, трећу годину заредом, реализује се градска  иницијатива о суфинансирању пројеката одржавања и унапређивања својстава стамбених зграда – замене постојећих фасада и термоизолација, затим опреме и инсталација у зградама и кровова.

На заседању Привременог органа града прихваћен је предлог Одлуке о расписивању јавног позива за доделу бесповратних новчаних средстава  младим брачним паровима за куповину, изградњу и реконструкцију кућа са окућницом на сеоском подручју за 2023. годину као и закључак о увећаној једнократној  новчаној помоћи преко Центра за социјални рад и измене финансијских планова месних заједница.