Новоотворени вртић “Колибри” у Лозничком Пољу

14. јун 2023.

ЛОЗНИЦА  ЈЕ  СВЕ БОЉЕ  МЕСТО  ЗА  ЖИВОТ

Вршилац дужности министра просвете у Влади Србије Ђорђе  Милићевић  и градоначелник Лознице Видоје Петровић посетили су ново дечје обданиште  Колибри у Лозничком Пољу где је у саставу Предшколске установе “Бамби”  на 1.840 квадрата  обезбеђено  270 нових места за малишане подељене у четрнаест група чиме је значајно смањена листа чекања.

Министар Милићевић је истакао да је за изградњу овог вртића издвојено више од 119 милиона динара и да је то део пројекта инклузивног предшколског васпитања и образовања који се спроводи уз подршку Светске банке, а све у циљу унапређења квалитета и услова предшколског васпитања и образовања за сву децу у Србији.

– Сматрамо да на овај начин стварамо  темељ васпитања и образовања наших најмлађих суграђана,  њихово срећно детињство, а самим тим и бољу будућност – рекао је Милићевић. – У оквиру пројекта посебну пажњу посвећујемо инклузији деце и осетљивих друштвених група. У плану је обука за тим инклузивно образовање, а у октобру прошле године организовали смо четврти Сајам родитељства у вртићу “Чаролија” у Лозници чији је циљ био пружање подршке породицама са децом и укључивање већег броја малишана у систем предшколског васпитања и образовања.

Он је посетио и запослене у обданишту “Бамби” које је центар кластера у Програму подршке предшколским установама у примени нових основних програма предшколског васпитања и образовања под називом  “Године узлета”. Том приликом директорки  ове установе Ивани Савић, уручио је захвалницу за подршку “хоризонталном учењу практичара у оквиру модела заједничко учење моделовањем”. Нагласио је да је у циљу развијања праксе центара кластера и ојачавања њихових способности да одрже једнодневне акредитоване стручне скупове за колеге из других предшколских установа, Институт за педагогију и андрагогију Филозофског факултета Универзитета у Београду развио обуку за носиоце промене праксе у предшколским установама коју су похађали сви васпитачи из „Бамбија“. Ове године “Бамби” је у више од десет стручних скупова посетило око 300 васпитача, стручних сарадника и директора из тридесет предшколских установа.

Градоначелник Лознице Видоје Петровић, истакао је да је изградња овог, како је рекао, прелепог објекта за наше најмлађе суграђане, резултат добре сарадње и подршке коју Лозница све ове године има од Владе Србије и ресорног министарства.

– С поносом истичем захвалност нашој држави и влади, ресорном  министарству  од којег имамо подршку свих ових година. Ово је вид и начин где ми сви заједно шаљемо снажну подршку родитељству у временима која су каткад сложена, бременита и додатно оптерећена неким нежељеним догађајима, али зато смо ту да као људи, као родитељи и представници грађана увек дајемо свој максимум и будемо уз свој народ и да посебну пажњу посвећујемо најмлађима јер будућност припада њима.

Петровић је даље рекао да га као градоначелника Лознице посебно радује чињеница да је Предшколска установа „Бамби“ препозната као установа која је пример добре праксе.

– То је изузетно признање и за наш град и то нас додатно обавезује да у времену које је пред нама учинимо још више, да уложимо максималну снагу, знање, енергију и креативност да овај град буде још боље место за живот. Ако ми то урадимо овде у Лозници ми смо се тако на леп начин одужили својој отаџбини Србији. Биће и она лепша када свако уради свој део посла са нивоа своје друштвене заједнице. Сваком детету и деци која бораве у овој установи, запосленима и њиховим родитељима желим да им ово буде други дом и да се у њему осећају као код своје куће. Захваљујем се свима који су допринели да данас имамо овако лепо здање што је био и повод који нас је окупио. Хвала свима и нека је са срећом, поручио је градоначелник Видоје Петровић.

Министар просвете Ђорђе Милићевић је посетио и запослене у обданишту “Бамби” које је центар кластера у Програму подршке предшколским установама у примени нових основних програма предшколског васпитања и образовања “Године узлета”. Том приликом директорки ове установе Ивани Савић, уручио је захвалницу за подршку “хоризонталном учењу практичара у оквиру модела заједничко учење моделовањем”. Институт за педагогију и андрагогију Филозофског факултета Универзитета у Београду развио је обуку за носиоце промене праксе у предшколским установама коју су похађали сви васпитачи из „Бамбија“. Ове године “Бамби” је у више од десет стручних скупова посетило око 300 васпитача, стручних сарадника и директора из тридесет предшколских установа.