Нови вртић за нашу децу, за нашу будућност

14. септембар 2021.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и градоначелник Лознице Видоје Петровић данас су у Лозничком Пољу положили камен темељац за изградњу новог модерно опремљеног вртића у којем ће бити 270 места за најмлађе.

– Данас је изузетно леп повод боравка у Лозници, а то је почетак иградње новог велелепног вртића у Лозници. Министарство је издвојило 148 милиона динара за изградњу и опремање новог обданишта, а Град Лозница је обезбедио земљиште, пројектно-теничку документацију и инфраструктурне прикључке  што показује праву синергију локалних самоуправа и Владе Републике Србије. Све ово је у корист оних који су носиоци суверености наше земље, а то су грађанке, грађани и нарочито деца која ће већ за 12 месеци боравити у новом објекту површине 1640 метара квадратних, са 270 нових места што значи да ћемо растеретити Предшколску установу „Бамби” и помоћи многим родитељима имајући у виду да су према данашњим подацима на листи чекања 242 детета. Малишани и њихови родитељи заслужују да добију нови капацитет и садржај што ће омогућити и веће запошљавање – указао је он.

Како је истакао, изградња овог и многих других вртића широм Србије реализује се у  оквиру Пројекта инклузивног предшколског васпитања и образовања уз помоћ средстава Светске банке.

– Данас полажемо камен темељац у Лозници. Част нам је да смо у оквиру овог пројекта са Светском банком укључили и фондацију „Новак Ђоковић” која ради на адаптацијама и доградњи 100 нових соба широм Србије чиме ће капацитети у вртићима бити повећани за више од 2500 места. Мислим да смо направили добар синергијски ефекат како са фондацијом тако и са локалним самоуправама и заиста великом динамиком идемо напред – казао је он.

Према Ружићевим речима, поред изградње нових обданишта важно је професионално усавршавање васпитача и васпитачица што је потребно за ширење капацитета и подизање компетенција запослених како би кроз рад са родитељима и поспешивањем инклузије омогућили да сви малишани широм Републике Србије имају опрему, дидактичка средства и објекте, који су на нивоу 21. Века

– С обзиром на то да је породица основна ћелија друштва мислим да Влада Републике Србије заиста крупним корацима граби напред и има одличну сарадњу са локалним самоуправама.  Ја то у Лозници желим да похвалим. Са градоначелником Видојем Петровићем сам сарађивао много пута и у Лозници је једна ствар константна – зна се ред, рад, дисциплина, критеријуми, процедуре и када такву локалну самоуправу имате и на тај начин је устројите онда не може да буде било каквих проблема у реализацији било ког пројекта – закључио је министар Ружић.

Градоначелник Лознице Видоје Петровић изразио је велико задовољство поводом полагања камена темељца као и због подршке коју Град Лозница већ годинама има од државе и Владе.

– Ово је један у низу изузетно важних пројеката који се реализује у овом граду управо захваљујући оној синергији о којој је министар Ружић говорио, а то је наша држава, Влада, локална заједница и Град Лозница – истакао је он и подсетио и на друге бројне важне пројекте у Лозници који су у току или су завршени.

– Увелико се изводе радови на реконструкцији Опште болнице у Лозници, три објекта су већ реконструисана, изграђена је нова котларница, урађена је прва фаза хируршко-гинеколошког блока. У току је друга и трећа фаза у оквиру којих ће лозничка болница бити у потпуности реконструисана и опремљена у складу са највишим техничко-технолошким достигнућима, а гради се и велики фудалски стадион. Ради се и на реализацији пројекта изградње Иновационог односно Старт ап центра где ће млади Лознице, посебно из „Тима за будућност”, кроз различите пројекте подстаћи развој овог града и обезбедити нов приступ друштвеном животу. За десетак дана почеће радови на изградњи брзе саобраћајнице Лозница-Шабац – указао је он.

Како је истакао, сви наведени и многи други пројекти само су потврда политике коју води наша држава на челу са председником господином Александром Вучићем, заједно са нашом Владом и свим члановима Владе.

– Овај град никада у својој историји није имао већу подршку од државе као што има последњих неколико година. Не могу, а да не кажем да се у индустријској зони Лознице граде десетине и десетине хиљада квадратних метара индустријског простора. Лозница је град који се брзо и снажно реиндустријализује. Лозница је град будућности. Изградња новог објекта у ПУ „Бамби” је решење за листе чекања и прилика да држава заједно са Градом Лозницом пошаље снажну поруку подршке родитељима и родитељству јер земља без људи не представља ништа. То је само територија. Нама требају млади, нама треба нови импулс живота и мислим да смо сви ми заједно на најбољем путу да то реализујемо – поручио је градоначелник Петровић.