Нови семафори и тактилне траке

31. март 2021.

Град Лозница готово да  нема важније саобраћајнице нити трга који није реконструисан. Упоредо се одвијају активности на уређењу динамичког и мирујућег  саобраћаја. Уз то Лозница је у групи мањег броја градова који имају усвојену Стратегију безбедности саобраћаја и Студију Саобраћајног факултета у којој  је детаљно разрађена безбедност свих видова саобраћаја у граду. Према речима помоћника градоначелника Љубинка Ђокића  посебан акценат ставља се на безбедност пешака, нарочито око школа где се крећу деца.

 – Уређеност једне самоуправе, једног града огледа се у односу према онима који су најслабији а деца су управо у тој друштвеној популацији. Зато је разумљиво инсистирање градоначелника Видоја Петровића да се поред школа граде пешачке стазе и постављају заштитне ограде. Уз то, наш циљ је да што више раскрсница буде регулисано семафорском сигнализацијом, тако да је раскрсница код нове зелене пијаце, на Бањском путу, трећа коју смо за кратко време опремили семафорима за друмски и пешачки саобраћај, истиче Ђокић. Иначе, она је на западној страни града дуж које се одвија интезиван саобраћај ка центру Лознице, а ту је и велика градска пијаца до које долази већи број пешака. До краја године семафоре ће добити још три раскрснице – код Гимназије, затим наспрам Економске школе и на Шабачком путу. У току је процедура за добијање потребних дозвола јер је реч о раскрсницама на путевима који су у надлежности ЈП „Путеви Србије”.

То није све, каже помоћник градоначелника. – Сматрамо да треба дати подршку безбедности пешака – инвалида и онима који су са сметњама у развоју. У близини је дневни боравак за те особе а када је реч о инвалидима ових дана се реализује велики пројекат постављања тактилних трака дуж пешачких стаза које су олакшица при кретању слабовидих и слепих. Ово је прва фаза радова на деоници од Аутобуске станице до кружног тока код  „Ламела”, где се налазе просторије Међуопштинске организације слепих и слабовидих особа. Следећа фаза су тактилне трасе ка Болници, Дому здравља, апотекама.

Радован Пејовић, секретар МО слепих и слабовидих каже да  је овим подухватом испоштован договор са пријема за представнике удружења код градоначелника Лознице. Преносећи захвалност, Пејовић  је рекао да је то стварни допринос социјализацији те друштвене групе којој гравитира 120 активних  људи.