Нормализација стања на терену након обилних снежних наноса и падавина

13. децембар 2021.
krizni-stab-13-12-2021

На проширеном заседању Градског штаба за ванредне ситуације, којим је председавао градоначелник Лознице и командант Штаба Видоје Петровић, са члановима Градског већа и радним групама које су протекли дан и ноћ били на терену због лоших временских прилика услед обилних снежних падавина, изнета  је свеобухватна анализа стања у циљу превазилажења  тешкоћа и наставка чишћења путева и тротоара, али и отклањања кварова на електромрежи због отежаног приступа.

После овог састанка све радне групе Градског штаба за ванредне ситуације су поново изашле на терен, а градоначелник Петровић је тим поводом је дао изјаву за медије истичући да су укључили све расположиве снаге и средства, како би, у што је краћем могућем року, отклонили проблеме као последицу оваквог невремена.

– Екипе за одржавање путева и ЕПС-а даноноћно биле на терену и радиле.  Уз све проблеме са којима су суочавали наши грађани и екипе стање је значајно боље. Тренутно је само један путни правац Јаребице – Горња Бадања непроходан док два путна правца, Јаребице – Прљуша и Брњац – Велико Село, још  увек нису проходни за аутобуски саобраћај, а очекују да ће до краја дана ове деонице бити у потпуности проходне – казао је он.

Градоначелник Петровић је истакао да је Град пружио максималну подршку ЕПС-у како у обезбеђивању теренских возила тако и у ангажовању машина на рашчишћавању снега како би њихове екипе могле да приђу теренима где морају да интервенишу.

– 34 екипе ЕПС-а су на терену. Тренутно су без електричне енергије Доњи Добрић и цео тај правац преко Јадранске Лешнице, Каменице, Јошеве, Милине, Трбосиља, Текериша као и Троноша, Тршић, Велико село, Бадања. Очекујемо да до краја дана снабдевње струјом буде поново успостављено – указао је градоначелник.

Како је истакао, села Горњег Јадра су имали вишесатни прекид у снадбевању електричном енергијом због кварова на високонапонској мрежи тако да су у току ноћи и јутра интервенисале екипе Електромрежа Србије, у чијој је то надлежности, и места у овом крају, према информацијама, поново имају електричну енергију.

– Ангажовали смо све екипе и радне групе око чишћења путева, тротоара, пешачких стаза и других јавних површина. Комунална милиција и надлежне инспекције обилазиће град у циљу упознавања са стањем на терену, пре свега на кровним површинама као и у погледу формирања леденица. Укључили смо и волонтере Града Лознице који заједно са Црвеним крстом обилазе домаћинства у којима живе стара и усамљена лица у циљу да им се помогне у набавци хране, лекова, огрева. Наш оперативни центар успостављен је јуче ујутру и ради 24 часа – казао је он.

Овом приликом градоначелник Видоје Петровић упутио је апел свим управницима зграда да изврше увид у стање кровних површина и да благовремено интервенишу уколико утврде да постоји проблем као и власницима радњи да поштују своје обавезе и очисте простор испред својих објеката и локала.