Недеља глумачких остварења

23. април 2024.

Традиционални Фестивал глумачких остварења „Драган Тошић“ синоћ је у Вуковом дому културе почео театарским наступом аниматора. Ресава Театра чији је домаћин Културно-уметничко друштво „Караџић“. Смотру глумаца аматера Србије из Деспотовца, Крагујевца, Новог Сада, Велике Плане и два ансамбла из Београда свечано је отворио заменик градоначелника Петар Гавриловић, који је, подсетивши да је Лозница као  завичај великана  град велике прошлости, место које је само географски на ободу наше земље, али и град који заузима једно од најважнијих места на културној мапи Србије.

– Наш град никада није био културна провинција. Још од времена оца српске писмености Вука Караџића, преко проте Игњата Васића, Миће Поповића, култура је у животима Лозничана имала посебну улогу. Јер, Лозница стално расте, развија се и ми желимо да заједно са економским  и привредним напретком, обогаћујемо и културну понуду  кроз културне садржаје у којима ће наши суграђани моћи да уживају. Уз Центар за културу, уз подршку локалне самоуправе, знатан део културних програма који окупљају велики број Лозничана свих генерација спроводи КУД Караџић, друштво које већ 170 година спроводи своју мисију приближавања културних активности што ширим слојевима наших грађана, рекао је Гавриловић и додао:

– Задовољство ми је што данас стојим на овом месту и што могу да кажем да је ово фестивал, препознатљив и ван наше Лознице, фестивал који је за претходних 17 година Лозничанима окупио стотине глумаца и приуштио дестине представа углавном аматерског, али и професионалног позоришног стваралаштва. Ми ћемо и у наредном периоду наставити да градимо и унапређујемо услове за креативно стваралаштво наших суграђана, нарочито оних младих, младих који су будућност овог града, да унапређујемо услове и постављамо основе на којим ће нашим Лозничанима у блиској будућности бити основано Градско позориште поручио је заменик  градоначелника Лознице..

Први су на сцену изашли глумци из Деспотовца. Центар за културу „Свети Стефан, деспот српски“ и Ресава Театар извели су позоришну представу „Ружење народа“ Слободана Селенића, коју су режирали Мирољуб Ивановић и Немања Радивојевић.

Фестивал траје до 27. априла а наставља се представљањем Аматерског позоришта СКЦ Крагујевац, представом „Бечка столица“. Уследиће, у четвртак, „Црна кутија“ Ане Ђорђевић у извођењу Новосадског аматерског позоришта „Шмиранти“. У петак је представа „Ах, забога, стишајте се, мистер Дринк“Центра за културу „Масука“ из Велике Плане, док је последња у такмичарском програму фестивала „Вечерња ружа“којом ће се представити Студио глуме „Театар 011“ из Београда. У част награђених фестивалских глумаца, у суботу ће Позориште „Славија“ из Београда извести комад „Има нешто што би требало да знаш“.