НАСТАВЉЕНЕ АКТИВНОСТИ НА ИЗРАДИ ПЛАНА РАЗВОЈА ГРАДА

14. фебруар 2023.
plan-razvoja-grada-sastanak-velika-sala

Све четири радне групе за израду Плана развоја града до 2030. године данас су наставиле започете активности на овом важном документу. Сфера економског развоја, заштите животне средине, собраћаја и инфраструктуре и друштвених делатности у граду Лозници који се убрзано развија добијају пунију физиономију. Према свим очекивањима до краја године, цео овај документ биће понуђен на усвајање Градској скупштини.

По речима помоћника градоначелника Љубинка Ђокића, који је у овај документ укључен од јуна прошле године, када је Скупштина донела одлуку о његовој изради, до сада је кроз шест изузетно добро посећених радних састанака иза сваке радионице дата анализа постојећег стања за сваку  развојну област. – У сфери економије бавили смо се привредом, туризмом и пољопривредом, кроз саобраћај и инфраструктуру путном, комуналном и енергетском мрежом, док смо се на плану заштите животне средине највише посветили квалитету ваздуха, воде и земљишта а у друштвеном сегменту развоја града  образовањем,  културо, и спортом до свих других отворених предлога. Резултати су видљиви и на интернет презентацијама града Лознице па је јавност заиста упозната са свим активностима на изради Плана развоја града Лознице. Кроз такозвану „свот“ анализу дали смо све компаративне предности или недостатке у свакој од четири овако груписане области.  До краја фебруара, како очекујем, требало би да дефинишемо циљеве и мере њихове реализације и све то са досадашњим анализама доставимо нашим консултантима али да и  даље раелизујемо овај посао у целини, закључује помоћник градоначелника Љубинко Ђокић.

-Ми смо кроз овај посао заиста измерили све потенцијале, снагу и слабости, с једне стране а с друге – шансе и изазове или ризике, па идемо даље да дефинишемо циљеве, каже члан Градског већа Лознице доктор Биљана Филиповић. Уз радне групе постоје и тзв. „фокус“ групе за приоритете које сматрамо важним за даљи развој града, рекла је Филиповић, уз очекивање да ће наредна два месеца бити заиста испуњена динамиком рада како представника државних институција, тако и лозничких установа, јавних предузећа, цивилног сектора, невладиних организација. На сајту града Лознице је отворен банер под насловом План развоја града где су приказане све четири анкете са могућношћу да се грађани и писаним путем укључе  или да се јаве кординаторима радних група  у директом сусрету. Наглашава, да је циљ пројекта да буде транспарентан као и до сада са могућношћу истицања  најбољих решења на понос свих људи који живе у овом граду.