Највеће село обновило прело

20. новембар 2023.
prelo-korenita-darija-kisic

У декору позне јесени и долазећег зимског захлађења, са крцатим штандовима прехраљмбених производа и народне радиности највећа месна заједница Коренита обновила је традицију заједништва, неговања културе и наслеђа. Старији мештани кажу да је овако свечано било када је Коренита далеких седамдесетих година прошлог века подигла свој нови дом културе, када је из села где је у фамилији Аврамовића рођена Марија, мајка научника светског гласа Јована Цвијића, емитована популарна телевизијска емисија „Знање – имање“.

Сада су својим присуством манифестацију подржали министарка за бригу о породици и демографију Србије Дарија Кисић Тепавчевић и председник Привременог органа града Лознице  Видоје Петровић.

– Наша земља је најлепша и најбогатија на свету јер има овако дивне људе, младост и дивну децу. Ово је најлепша могућа слика Србије коју данас шаљемо из овог места.  Кисић – Тепавчевић је по доласку у Корениту пренела одушевљење амбијентом нове  манифестације којом се  негују традиција, култура и обичаји и све то преноси на децу „јер је на њима будућност Србије коју желимо да им оставимо што богатију, лепшу и напреднију“.

– На најлепши начин сте нас подсетили да колико год је савремени свет технолошки развијен, нема праве радости без оваквог окупљања, дружења и неговања традиције – рекла је министарка.

Њен домаћин, господин Видоје Петровић је похвалио организаторе поручивши да му је велико задовољство што овај дан користи за дружење с децом и мештанима.

– Заједно смо ту да уживамо у програму и изложбама, да будемо поносни на Лозницу и Корениту. Ово дружење представља наш  живот, то нам свима треба, овде можемо да видимо старе занате који су заборављени, али ви их негујете и оживљавате. Тако одолевамо свим искушењима, потврђујемо ко смо, шта смо и одлично знамо да  смо за нормалан живот у којем ћемо поштовати друге, а на оваквим и сличним манифестацијама права је срећа заједно уживати и волети Корениту, Лозницу и нашу Србију – рекао је градоначелник.

У богатом програму манифестације коју је организовало Удружење жена из Корените су учествовали ученици ОШ „Мика Митровић“ из Корените, који су у народним ношњама показали сву лепоту српског фолклора, свирало се на гуслама и фрули, играло, учила калиграфија, плетење, предење и вез. Приређен је базар рукотворина и домаће кухиње, испекле су се казани пекмеза а такмичило се и у припреми најбољих колача. Одржан је турнир за мушкарце у традиционалној игри „прстен“, као и радионице сликања, цртања, вајања и плетења за најмлађе, али и трибина о превенцији здравља.