Министарка Зорана Михајловић у Лозници – заштита животне средине приоритет

22. март 2021.

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, посетила је данас Лозницу и са градоначелником Видојем Петровићем и начелником Мачванског округа Владаном Kрасавцем одржала састанак на неколико значајних тема из ресора рударства и енергетике – пројекат „Јадар“, улагања у нисконапонску и високонапонску електричну мрежу, рад лозничке топлане.

Градоначелник Видоје Петровић истакао је да је данашња посета потпредседнице Владе један од најбољих показатеља политике Владе Србије и председника Александра Вучића и да су данас разговарали о најважнијим питањима за грађане Лознице.

Михајловићева је овом приликом указала да је састанак био квалитетан и подсетила да је у овај крај у претходних пет година уложено 11.2 милијарде динара у путеве.

– Данас смо разговарали о важним темама из рударства и енергетике. Причали смо о улагањима у дистрибутивну мрежу, у коју је до сада уложено више од четири милијарде динара. То је јако важно јер сваки проценат смањеног губитка на дистрибутивној мрежи значи додатне десетине милиона динара у нова улагања. Разговарали смо и о односима „Србијагаса“ и топлане у Лозници. То је питање које мора бити решено у наредних неколико дана јер град не сме да трпи због старих дугова “Вискозе”. Свакако прва тема састанка била је пројекат који ће имати огроман утицај на целу државу, а то је Јадар. Желим да поручим свима да је заштита животне средине тема број један, па тек онда новац и развој који овај пројекат доноси – поручила је она.

Додала је и да је природно да постоје недоумице и питања када је реч о сваком новом пројекту и да је најлакше скупљати политичке поене на неистинама и полуистинама којима се покушавају збунити грађани.

– Ништа се неће урадити уколико се не испоштују свака одлука и процедура у области заштите животне средине и док се не изради студија о процени утицаја на животну средину. Порука грађанима Лознице и целе Србије је да нећемо направити ниједан корак док се не испитају сви стандарди. Овим пројектом Србија постаје једна од водећих земаља за производњу батерија неопходних за електричне аутомобиле, јер 10% свих светских резерви литијума је у овом крају. То је и корак ка зеленом одрживом развоју. Све што се буде радило, сваки документ, неће се радити а да то не делимо заједно и да не разговарамо сви заједно и то чињеницама, а не да се водимо полуистинама и непровереним информацијама –  казала је Михајловићева.

Потпредседница Владе Србије проф. др Зорана Михајловић искористила је посету Лозници да још једном позове грађане и грађанке овог краја и целе Србије да се вакцинишу и на тај начин помогну враћању нормалном животу и раду.

Према речима градоначелника Видоја Петровића, Лозница је у претходном периоду имала највећу подршку од председника и Владе Републике Србије.

– Имамо подршку са највишег нивоа. Изузетно актуелно питање о којем смо причали је и пројекат Јадар. И данас шаљемо јасну поруку да смо сви ми заједно посвећени унапређењу привредне активности града и државе, али да ћемо увек на прво место ставити заштиту животне средине, безбедност и здравље људи. Не постоји ниједно питање на које нисмо спремни да одговорило и да тражимо најбоља решења. Овај пројекат важан је за цело Подриње и за нашу државу – рекао је Петровић и додао да ће наставити пуно да се ради и у области енергетике где је већ доста уложено.

– Ми смо апсолутно уз подршку наше државе и ресорних министарстава спремно дочекали нове инвеститоре, а то се већ одржава на квалитет живота наших грађана у Лозници. Повећава се број запослених, просечне зараде, буџет града. Град почиње да живи и то је нешто што нас све охрабрује и додатно подстиче да наставимо да радимо тимски, јер се по ко зна који пут показало да када радимо заједно онда смо најјачи и резултати никада не изостају – закључио је Петровић.

Владан Kрасавац рекао је да је успешна сарадња у претходном ресору министарке Михајловић, пре свега кроз изградњу бројних саобраћајница, као што је Рума-Шабац-Лозница, настављена и у овом ресору, те да су данас добили одговоре на бројна отворена питања важна за грађане Мачванског округа.

Састанку је присуствовао и Бојан Атлагић, директор ОДС „Електродистрибуције Србије“, који је рекао да је много урађено у претходном периоду у целом подручју Подриња.

– Уложили смо милијарду и 400 милиона динара у претходне четири године. То је важно за град и инвеститоре, али и за нас у „Електродистрибуцији“, јер се смањују губици на дистрибутивној мрежи. Трафо-станица „Лозница 2“ и нови дистрибутивни центар су неки од пројеката, свега тога не би било без подршке Министарства и сарадње са градом – рекао је Атлагић.