Министар спорта у посети Лозници

8. март 2023.
ministar-gajic02

Министар спорта Зоран Гајић са сарадницима државним секретаром  Марком Кешељем и посебним саветником Дејаном Бојовићем данас је посетио Лозницу. Домаћин им је био градоначелник  Лознице Видоје Петровић са сарадницима, а састанку су присуствовали и начелник Мачванског управног округа Жељко Мрајановић, као и председници општина Мали Зворник,  Љубовија и Крупањ са сарадницима.

“Честитао бих градоначелнику Лознице на чињеници да  се огроман проценат из буџета издваја за спорт. То је заиста импресивно, нема пуно градова у Србији који толико воде рачуна о спорту и морам рећи, поред његове захвалности Председнику Републике и Влади што помажу око изградње инфраструктурних пројеката,  да су се  овде у Лозници  и сами побринули да  спорт буде на нивоу на којем јесте. У Лозници се види да људи који руководе градом имају афинитета ка спорту а то се види  по условима који су обезбеђени,  али по резултатима који се постижу, као и  по великом  броју  деце у спорту и великом броју клубова .“ – истакао је министар Гајић.

Он је рекао и да је  циљ оваквих састанака  да се детектују проблеми у спорту на нивоу ЈЛС да  би  дошло до одговора у ком правцу иде српски спорт, а смернице су третирати спорт као целину (физичко васпитање у предшколском, школском узрасту, врхунски спорт) и рекреацију, како би промовисали здраве стилове живота. Овакав интегрални приступ би требао да допринесе првенствено здравом животу, а не само освајању медаља, јер циљ бављења спортом јесте здрав и квалитетан живот, а то се постиже увођењем спорта од наранијег узраста, закључио је министар.

Градоначелник Лознице Видоје Петровић изразио је велико задовољство што је Лозница имала прилику да буде домаћин једном оваквом састанку.

„Моје колеге из Малог Зворника, Љубовије и Крупња и ја имали смо много тема о којима смо данас разговарали са министром, полазећи од чињенице да је наша држава на челу са Председником Републике  и Владом пуно улагала у спорт и спорстку инфраструктуру.  Ми смо то пратили у Лозници, а рекао бих да је тако  и у другим срединама. Данас  је град Лозница на путу да има заокружену спортску инфраструктуру и сматрамо  да ћемо тако дати један снажан импулс развоју спорта у нашем граду, али исто тако створити боље предиспозиције за афирмацију спортског туризма, имајући у виду да  је туризам једна од привредних грана на којима се заснива Стратегија  локалног одрживог развоја Лознице“,  изјавио је градоначелник Лознице

„Ми у Лозници на једној локацији имамо градски стадион чија се градња завршава а радове финасира држава, имамо у овом комплексу спортску дворану, олимпијски базен, дечији базен, урадили смо прву фазу радова за атлетски стадион, сада је друга фаза у току и до краја године очекујемо да атлетски стадион буде у потпуности у функцији, а остаје у трећој фази  да се поставе трибине  и ограда. Цео овај комплекс везује једна дивна целина, парковски комплекс са одређеним садржејем и мобилијаром, теретана на отвореном, трим стаза, терени за мали фудбал и баскет. За 2 до 3 године кренућемо и у изградњу затвореног базена.

Желео бих да се захвалим министру на данашњој посети и  подршци коју нам даје, на смерницама које смо добили како да организујемо спортске активности и како да спроводимо једну активну политику у области спорта. Та политика  треба да оствари своју мисију и свој циљ јер  спорт  има важну улогу  у животу сваке локалне заједнице“ – закључио је градоначелник.

Након одржаног састанка у Градској управи  министар  је са сарадницима и градоначелником Петровићем обишао спортски комплекс  „Лагатор“ – најпре локацију на којој је у току изградња атлетског стадиона, а потом и спортску халу Лагатор.