Министар државне управе и локалне самоуправе др Александр Мартиновић у Лозници

11. јул 2023.

Држава Србија ће заједно са локалном самоуправом помоћи грађанима којима су угрожене, оштећене или у потпуности уништене куће, као и онима којима су уништени усеви, порука је министра државне управе и локалне самоуправе др Александра Мартиновића, који се по доласку у Лозницу најпре састао градоначелником Видојем Петровићем у градској управи а потом су заједно кренули у обилазак локација и домаћинстава угрожених у овогодишњим поплавама.

Посетили су најпре таложницу у улици Вере Бајан у Трбушници а потом су у Коренити обишли  породице Димитрић и Тешић чија су домаћинства оштећена у поплавама.

Градоначелник Лознице, Видоје Петровић, истакао је да глобалне климатске промене већ годинама показују сву своју суровост која се огледа како кроз поплаве тако и кроз друге метеоролошке неприлике.

Петровић је додао да је важно нагласити да државни органи, од свих надлежних институција, преко министарстава и Владе, до председника државе, дају снажну подршку локалним самоуправама и да је то „светао пример заједничког рада у циљу решавања проблема и санирања штете”.

Министар Мартиновић је рекао да је ово махом пољопривредни крај, да се људи баве различитим видовима пољопривредне производње, као и да су  штете заиста велике. „Држава Србија ће пронаћи средства да помогне Лозници и свим другим локалним самоуправама које су претрпеле штету. – нагласио је министар.

Изразио је захвалност градоначелнику Лознице Видоју Петровићу и његовим сарадницима на, како је рекао „великој агилности, великом труду и напору који су показали од првог дана да помогну људима који су били угрожени поплавама”.

“ У Лозници се види да је држава Србија заједно са локалном самоуправом уложила велика средства за превенцију штете од могућих поплава, још од 2014. године, и да није било тих великих улагања, штета у Лозници би сигурно била значајно већа. “ – истакао је министар државне управе.

„Мислим да ћемо у наредном периоду морати да предузмемо додатне напоре да нам се овакве штете или уопште не дешавају или да их сведемо на минимум, мислим да ћемо тешко моћи да постигнемо апсолутну заштиту од оваквих елементарних непогода имајући у виду да је само у Лозници на неким местима пало око 80 литара кише по квадратном метру а негде и више од тога.” – навео је Мартиновић.