Министар Дмитровић у Лозници – подстицаји рађању дају резултате

26. март 2021.

Министар за бригу о породици и демографију Ратко Дмитровић састао се данас у Градској управи са градоначелником Видојем Петровићем у циљу успостављања сарадње на унапређењу демографских мера у погледу повећања стопе рађања која у Лозници има позитиван тренд захваљујући подстицајима рађању које локална самоуправа спроводи већ неколико година уназад.

Градоначелник Лознице Видоје Петровић истакао је да су на састанку разговарали о могућностима да интегрисано још снажније започну кампању свесни чињенице да је пут до значајног помака у овој области веома дуг и да је потребно много енергије и рада.

– Када имате позитиван тренд наравно да сте задовољни, међутим када целовито сагледате видите да то није довољно и да је то сувише комплексан и слојевит проблем који захтева много енергије, да сви до једног радимо у том смеру и да на дугорочном плану осетимо озбиљан искорак и дођемо да параметара стопе рађања 2.1 који дају одрживост и будућност једном народу – поручио је градоначелник Петровић.

Министар Дмитровић указао је на то да је Лозница на изузетно добром путу у погледу повећања стопе рађања и да има јединствене демографске потезе и мере који су дали добре резултате у односу на стопу одрживости у погледу фертилитета која износи 2.1.

– Када дођете у Лозницу охрабрите се из више разлога. Први је да је стопа фертилитета у Лозници око 1.7. То је резултат који треба да се похвали иако они сматрају да могу боље и више. С обзиром на мере стимулације рађања које је Влада предузела пре три године дошли смо од стопе рађања 1.48 до 1.52. Претходна година ће сигурно покварити тај резултат због пандемије. Верујем да можемо нешто да направимо са локалном средином као што је ова – закључио је Дмитровић.

Након састанка министар Дмитровић у присуству градоначелника Лознице обишао је просторије у којима раде чланови „Тима за будућност Лознице“ и похвалио овај програм локалне самоуправе истичући да је то одличан начин да се млади и образовани људи врате у свој родни град и допринесу побољшању услова живота.