Михољски сусрети села: инспирација за младе, охрабрење и понос за старије

8. октобар 2023.

Изобиље јесењих декорација, домаће хране, рукотворина и велики број малишана, учинило је Лешницу правим шареним пејзажом на трећим Михољским сусретима села, а све у циљу очувања традиције села и подстицања младих да остану на својим огњиштима.

Манифестација је отворена уз присуство градоначелника Лознице, Видоја Петровића, који је истакао важност овог догађаја у очувању традиције и подстицању младих да остану у свом родном селу.

-Ово је велика промоција да многи млади људи остану на селу, на овим прелепим местима, којима смо створили многе предуслове да то учине – истакао је први човек Лознице  и додао – Додељујемо куће и окућнице по селима за младе брачне парове, дајемо подстицаје земљорадницима, подстичемо склапање бракова и рађање, а стипендирали смо, током десетак година, скоро 3500 младих. Да се све то укоренило, каже Петровић, показао је велики дефиле деце и њихових родитеља центром и улицама ове прелепе вароши између Дрине и Јадра, Видојевице и Цера. – То је наша парада поноса. То је највећи утисак са ове лепе светковине, закључио је градоначелник Лознице.

У оквиру програма, посетиоци су имали прилику да учествују у бројним активностима. Најпре, одржана су такмичења за најбољи котлић, што је окупило љубитеље кувања из више јадарских села. Поред тога, одржани су турнири у стоном тенису и шаху, пружајући спортску забаву за све генерације.

Демонстрација борилачких вештина привукла је много пажње, а наступи најмлађих учесника били су посебно симпатични. Дечји вртић “Звончић” је приредио параду будућности, док су ученици ОШ “Патар Тасић” и Омладинске сцене Лознице одушевили публику својим културно-уметничким програмом.

Осим тога, Сусрети села су постали права платформа за представљање домаћих привредника. Посетиоци су имали прилику да се упознају са локалним производима и услугама које чине срж економије села.

Музички програм је додатно обогатио овогодишње Сусрете. Наступима оркестра “Вожд” и солиста Жељка Ђукановића и Александре Бурсаћ, музика је додала посебан шарм овој манифестацији, а посетиоци су уживали у ритмовима и песмама током целог дана.

Трећи “Михољски сусрети села” у Лешници су доказ да традиција, заједништво и креативност могу ујединити село и инспирисати младе генерације да остану на својим огњиштима. Ова манифестација је више од догађаја – то је прича о љубави према селу, традицији и заједници која наставља да цвета. Као и ранијих година организатори су МЗ Лешница, ТОГ Лознице и Град Лозница, под покровитељством Министарства за бригу о селу.

Активност је подржана у оквиру Пројекта „Промовисање економске диверсификације у руралним подручјима југоисточне Европе (СЕДРА ИИ) – Изградња капацитета ланаца вредности у пољопривреди и руралном туризму кроз промовисање могућности запошљавања” који спроводи СВГ у партнерству са ГИЗ