Мићини и Верини дани

13. јун 2024.

Завичајни архипелаг Божићеве музике

Програмом „Музика академика Светислава Божића у огледалу трећег миленијума“.у оквиру манифестације „Мићини и Верини дани“ представљено је стваралаштво овог академика, једног од најзначајнијих композитора савремене српске уметничке музике.  Као што је познато Божићеву музику изводе врхунски домаћи и инострани ансамбли јер тај опус обухвата око 300 различитих музичких жанрова, од солистичких, камерних, хорских, оркестарских до вокално-инструменталних.

Светислав Божић је подсетио на 12. јун, датум када је рођен  Миодраг Мића Поповић, један од највећих српских сликара уопште и да је за њега  посебна част да је и он, као академик дошао тамо где је Поповић знатно раније седео, где је био Јован Цвијић, а пре свих Вук Караџић. Са Антом Богићевићем сви чине завичајни архипелаг људи велике енергије који се и данас рађају и долазе с периферије града, са села, рекао је Божић уз велику захвалност градоначелнику Лознице Видоју Петровићу  и установама културе „који су отворено и раширених руку дочекали и њега и друге завичајне ствараоце“.

– Морамо и њих примити када долазе, ја сам један од тих, дуго ме нико није разумео нити видео. Овде има даровите деце, на том чудном сливу Дрине, близу Троноше, на путу ка Ваљеву. Живимо на гејзиру великих умова а Лозница производи генијалне људе јер је и бог тако одредио. Положај уметника увек је  у вези са пореклом, јаким патријархалним устројством, православном енергијом, с којом  се сналази и путује кроз та врло сложена и компликована времена а готово да никада нису била ни лака ни једноставна. Практично, извршио сам селекцију седам кратких фрагмената који осликавају то стање путовања, они су неки могући избор тонског материјала који говори како сам ја живео и видео тај свет. Доста причам, био сам 40 година професор факултета, али ја сам највише рекао музиком. Божић је додао да је музика „један тешко разумљив језик“ и да се она „прима емоцијом“, тако да је, као аутор, често био у позицији да сам преводи своју музику.

Последњи програм „Мићиних и Вериних дана“ је данас када ће бити представљен 23. број часописа за културну историју Јадра „Призор“, чији издавач је лознички Центар за културу.