Међународни Симпозијум математичара

21. септембар 2021.

Међународни сипмпозијум математичара, који је јуче започео тродневни рад у Бањи Ковиљачи има дугу традицију од 1974. године јер окупља истраживаче, представнике привреде и стручњаке из области операционих дисциплина. Ове године организовали су га Математички факултет Универзитета у Београду, Математички институт Срспке академије наука и уметности у сарадњи са другим високошколским  научноистраживачким институцијама и Министарством просвете, науке и технолошког развоја. У раду Симпозијума учествују и декан Математичког факултета, вицегувернер народне банке Србије, помоћници директора математичког Института САНУ, као и више научника и сарадника из различитих области. Изразивши велико задовољство и захвалност у име града Лознице и њеног градоначелника Видоја Петровића што се овако значајан научни симпозијум организује у нашем крају, помоћник градоначелника Љубинко Ђокић је пренео захвалност  професорки Математичког факултета Зорици Станимировић која је као наша суграђанка и председница организационог одбора допринела да се управо Лозница изабере за изузетног домаћина научне мисли.

  • Математика прожима целу нашу свакодневицу, присутна је са нама и где радимо и где се одмарамо. Математика је, рекао је Ђокић, нешто са чим ми стално нешто сусрећемо и рачунамо. Тако смо ми још од 2004. године рачунали да ћемо од Лознице која је била међу десетак најнеразвијенијих у Србији стварати град са повољним пословним окружењем, привредни, културни и туристички центар западне Србије и у томе смо успели.  Они који десетак година нису долазили у наш град, кажу да се Лозтница не да препознати. Или како је рекла наша атомска физичарка из Њујорка, све је овде као раније али ништа није исто. Нији исти ни наш однос према онима који су вредни и марљиви, остварују сјајне резултате и у томе су најбољи.  Лозница је данас јединствен град где се реализује пројекат „Лозница најбољима“ јер је циљ градоначелника  да овде остану најбољи студенти са  највећим оценама стеченим на државним факултетима. Првој групи од 18  младих стручњака из овог Тима за будућност председница владе Србије је уручила решења о запослењу ради подизања капацитета Градске управе и јавних предузећа и установа.  Зато ми се чини да је  један овакав скуп у Бањи Ковиљачи рефлекс на све што стварамо за нешто најбоље што Србија данас има, закључује помоћник градоначелника Љубинко Ђокић.

У Лозници се заиста предано ради на унапређивању образовања и повезивању са научноистраживачким активностима, каже професорка  др Зорица Станимировић. Подсећа да  операциона истраживања као грана математике имају широку примену  у животу, чак и у оним областима које су наизглед  неспојиве, као што су економија, грађевинарство,  финансије, екологиија, одбрана, каже.  – То говори колико је математика важна за напредак читавог друштва и зато ми је драго да сам своје колеге довела баш овде, на тако лепо место, где ћемо да разменимо идеје и искуства у сфери операционих истраживања и додатно покажемо колико је леп наш крај, рекла је професорка Станимировић, која је пре се три године придружила  Лозничанима који су поводом дана града награђени  плакетом града.

Начелник Мачванског управног округа Владан Красавац је отварајући Симпозијум математичара у Ковиљачи истакао да је град Лозница својим одговорним односом према просвети и образовању заслужио да буде домаћин оваквом скупу. Уз то, поседује диван Научно истраживачки центар у Тршићу, затим Тим за будућност Лознице који је оформио уважени градоначелник, као и сама чињеница да је Лозница завичај великана који су оставили препознатљив печат на српској и светској научној мапи. Зато је Лозница, по Красавцу, и у ова три дана центар математике на ширем плану, закључује.

Рад 48. Симпозијума о операционим истраживањима одвија се у хотелу „Ројал Спа“. Биће приказано 117 научних радова а окупило се око 80 учесника, а биће их још више када се буду  реализовала тзв. „он лајн“ укључења, углавном из иностранства.