МАСОВНА  ПОЧАСТ ХЕРОЈИМА  ГУЧЕВА

11. септембар 2023.
gucevska-bitka-202302

Вероватно до сада најпосећенија манифестација поводом 109. годишњице од Гучевске битке у Првом светском рату у режији Града Лознице и Центра за културу организована је крај спомен костурнице на Гучеву где је одата пошта браниоцима слободне Србије у војној операцији која је трајала 55 дана у јесен 1914. године. На линији фронта дуж десет километара било је ангажовано 215 хиљада аустроугарских војника, наспрам 60 хиљада српских бораца, подсетио је управник Музеја Јадра Горан Вилић а помоћник градоначелника Лознице Љубинко Ђокић, који је у име града положио венац крај споменика  у својој поруци са овог места приметио да су „српски официри, војници и сељаци пружајући  снажан отпор, што је допринело каснијој победи на Колубари и да је то помогло и Русима да потуку Аустријанце у Галицији“.

– Србија и данас води борбу, али не ону коју су наши преци водили оружјем него дипломатску за своју јужну покрајину, за економски развој, отварање нових радних места, за изградњу институција. Сваки нови дан проведен у школи, фабричкој хали, спорту, уметности мора бити бољи од претходног. Наши приоритети су учење и знање, а наш циљ је снажна, модерна и достојанствена Србија, а да бисмо га постигли, морамо поштовати наше претке. Они су наш национални идентитет– рекао је Ђокић.

Удружењу грађана ”Гучевски марш” на чији позив се одазвало око пет стотина грађана да присуствују манифестацији захвалио се  Горан Вилић, кустос Музеја Јадра јер су се придружили Центру за културу да се од заборава отргне Битка на Гучеву. У пригодном програму учествовали су гуслар Милутин Ђуричић и етно-група ”Лозице”.