Лозница у васкршњој породици седам европских градова

24. април 2024.
DSC08059

Градско веће у Лозници је на петом редовном заседању прихватило позив из Мреже европских градова  „Света недеља“  за заједнички наступ са градовима из још седам еврпских земаља да се укључи у празнично обележавање предстојећег Васкрса.  Град Лозница и град Београд су били једини кандидати Министарства културе и Министарства туризма за приступање овој мрежи са два јединствена васкршња обичаја из нематеријалне културне баштине – Лозница по традиционалном приношењу и паљењу  великих ратарских свећа у Манастиру Троноша, као и шарању јаја а Београд по светковању празника Лазареве суботе – врбице.

– Овај позив из Мреже „Света недеља и прослава Васкрса“ упућен из шпанског града Кордоба државама јужне Европе, међу којима су још Грчка и Румунија, права је шанса да у најлепшој слици, заједно са пријатељима из Румуније и Грчке,  представимо Лозницу са богатством наслеђа у култури, историји, обичајима, традицији,.. То је у овом времену посве лепа и позитивна прича, топлија и ближа, којом смо као стари народ почаствовани и културно и верски. Много лепша и боља прича о нама у контексту сурове реалности о непријатним и неприхватљивим одлукама које долазе из Савета Европе по питању Косова, из Генералне скупштине Уједињених нација о давном рату у Босни и Херцеговини. Због свега тога овај  позив за  учешће у Мрежи европске Свете недеље  поводом  васкршњих празника радује, јер ће то бити размена и отварање широких путева у будућност, не само за Лозницу већ и Србију.

 Тај вид повезивања  ће говорити о нашем народу, историји, традицији и обичајима чиме ће се брисати све лажи којима би неки желели да нас понизе. Кроз овај пројекат биће много видљивији излазак наше земље и наше Лознице на светлу позорницу и европске и светске заједнице као аутохтоног и родољубивог народа на много ширем простору. Као људи који водимо овај град све ово имамо у виду и зато у овој иницијативи  видимо шансе а не проблеме – истакао је градоначелник Видоје Петровић.

Градско веће Лознице подржало је једногласним изјашњавањем реализацију овог пројекта и иницијативу за подизање споменика у Лозници, културном прегаоцу у Јадру током 19. века проти Игњатију Васићу и бившем епископу Шабачком Лаврентију, Живку Трифуновићу, некадашњем ђаку лозничке Гимназије.

Донета су решења о формирању координационих тела и тимова за израду и спровођење средњорочних планова развоја града Лознице.