Лозница шампион предузетништва међу великим локалним самоуправама

15. април 2021.
DCIM/100MEDIA/DJI_0696.JPG

Град Лозница је шампион предузетништва у 2020. години у категорији великих локалних самоуправа, саопштено је из Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД).
Лозница је упркос пандемији, која је знатно ослабила економију на светском нивоу, успела да одржи тренд привредног раста што се најбоље огледа у повећању броја привредних друштава и предузетника у односу на 2019. годину, а према овим параметрима иза Лознице су Стари Град и Врачар.
Град Лозница је препознао потешкоће са којима се суочавала локална привреда због чега је привредне субјекте, којима је током пандемије одлуком Владе био забрањен рад, ослободио плаћања такси за истицање фирме на пословном простору, закупа пословног простора у власништву града, обавезе плаћања избацивања и депоновања смећа и грејања за све кориснике услуге градске топлане.
Циљ такмичења „Шампиони предузетништва 2020″, које су покренули Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) и Републички секретаријат за јавне политике (РСЈП), под покровитељством Владе Србије уз подршку пројекта немачке развојне сарадње „Реформа јавних финансија – Агенда 2030″ који имплементира ГИЗ, био је да се подстакну локалне самоуправе на активно укључивање у стимулисање предузетништва и легалног пословања, као и да се препознају примери најбоље праксе у Србији, наводи се у саопштењу НАЛЕД.
Што се тиче програма подршке почетницима у пословању, већу улогу у томе има Регионална развојна агенција Подриња, Подгорине и Рађевине (РРА) преко које се реализују програми Фонда за развој Републике Србије. У Лозници се активно користе и мере Националне службе за запошљавање (НСЗ) које омогућавају бесповратно добијање новчане подршке при покретању посла, односно запошљавању.