Лозница потврдила своју лидерску улогу

21. јул 2021.
sampioni-preduzetnistva-naled2021

Представници Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) на челу са директорком Виолетом Јовановић данас су градоначелнику Видоју Петровићу, у Градској управи Лознице, уручили још једно из низа великих и значајних  признања за Град Лозницу под називом Шампиони предузетништва за 2020. годину.

Такмичење градова и општина ‘’Шампиони предузетништва 2020”, покренули су НАЛЕД и Републички секретаријат за јавне политике, под покровитељством Владе Републике Србије и уз подршку пројекта немачке развојне сарадње ”Реформа јавних финансија – Агенда 2030″ који имплементира ГИЗ. Циљ такмичења био је да се подстакну локалне самоуправе на активно укључивање у стимулисање предузетништва и легалног пословања, као и да се препознају примери најбоље праксе у Србији.

– Лозница је и данас потврдила своју лидерску улогу у области локалног развоја свог предузетништва, истакла је директорка НАЛЕД – а Виолета Јовановић.

Према њеним речима ово такмичење је једна од стимулативних мера  националног програма сузбијања сиве економије, што је најбоље мерило из сегмента рада локалне администрације из којег се види колико наши градови и општине дају подршку онима који желе да се посвете властитом пословању и бизнису.

– Нама је посебно значајно што се Лозница издвојила у категорији великих градова и локалних самоуправа по броју новооснованих предузећа у раличитим формама привредних друштава, предузетничких радњи и колико је корисника мере из националног програма за сузбијање сиве економије осетило подстицаје кроз почетне кораке пословања. Реч је о подстицајима за све који се први пут опредељују за властити посао да у току прве године буду ослобођени плаћања пореза и доприноса што их финансијски подтиче и ослобађа преузетог ризика при остваривању својих пословних идеја.  Ту је Лозница постигла изузетан резултат и потврдила претходна признања НАЛЕДА – а на различитим такмичењима и наравно, титулу града привреде коју је понела сертификацијом из 2008. године, рекла је директорка НАЛЕД-а  Виолета Јовановић, при уручивању признања Шампиони предузетништва градоначелнику Видоју Петровићу.

– Право је задовољство што смо у једној години велике кризе, изазване пандемијом, заједно са нашом државом и нашом владом успешно кроз низ активних мера дали важне подстицаје домаћим привредницима и допринели виталности њихове производње, каже градоначелник Видоје Петровић. Лозница у минулој години бележи повећање предузетничких радњи за 131, а за 16 повећан је и број привредних друштава. Такви  подаци су за понос сваке локалне заједнице као што је наша која има интегрисан приступ са владиним и невладиним сектором, одлично партнерство са локалним привредницима и представницима иностраних компанија које раде у Лозници. То се свакако примећује и кроз најновије приходе у буджету града који су у првом полугодишту увећани за 258 милиона динара у поређењу са истим периодом лане, при чему се издвајају приходи из зарада и из пореза на имовину. То говори да имамо пораст броја запослених и реалних зарада, и с друге стране, да се повећава пореска основица броја корисника новоизграђених квадрата индустријских, пословних и стамбених објеката, каже Петровић уз подсећање да осам година нису мењане пореске основице које су међу десет локалних заједница где су најниже.

– Ово признање Шампиони предузетништва нас додатно и радује и обавезује јер нас даље промовише код нових инвеститора јер Лозницу представља као пример добре праксе. Кроз дугогодишње партнерство и пројекте  са НАЛЕД – ом допринећемо и у будућности унапређивању и подизању капацитета локалне адмистрације.  НАЛЕД није једина организација са којом Лозница сарађује, јер „увек се трудимо да укључимо шири круг оних који се баве овим послом и изворним надлежностима локалних самоуправа”, истако је градоначелник.

Чињеница да је у неколико компанија повећан број запослених до 11 одсто, а по речима првог човека Лознице, то говори о повећаном обиму производње, изласку наших роба на врло селективна и избирљива инострана тржишта, међу које убрају једну овдашњу компанију која папирном амбалажом снабдева комплетну апотекарску делатност у Лондону, или кондиторе.

Саветник за економске политике у НАЛЕД – у Оливер Рорбах, је честитајући на признању истакао да је оно у Лозницу стигло из „утакмице” са другим великим срединама. Пренео је позитивне утиске о Лозници рекавши да „овде на билбордима више можете видети обичне људе и младе ствараоце и спортисте него политичаре што је огледало Лознице”.

Из НАЛЕД-а  је до сада у Лозницу стигло  више престижних награда из области локално-економског развоја  које  представљају потврду  јединствене, одговорне политике и привржености модернизацији Градске управе и грађанским иницијативама.

Пре 13 година Град Лозница је био једна од прве три локалне самоуправе у  Србији којима је НАЛЕД  доделио  Сертификат града с повољним пословним окружењем, потом су ово звање потврдили и кроз ресертификацију по веома озбиљној методологији и стандардима, а онда су уследила још два признања да је Лозница шампион локалног економског развоја за допринос кроз очување културног наслеђа, а затим и у категорији „Промоција туризма и културе”. Пре три године је за највише примењене стандарде за реформе стигла и вредна награда градоначелнику Видоју Петровићу за допринос развоју електронске управе на локалном нивоу.

После радног састанка са градоначелником и најближим сарадницима гости из НАЛЕД – а су посетили Компанију Адиент,  предузеће Паком у Лозничком Пољу и ближе се упознали с  туристичким потенцијалима Бање Ковиљаче и Тршића.