Лозница негује културу сећања на крвави октобар 1941.

22. октобар 2023.
milan-jugovic-oktobar-1941

У Кривајици је данас, крај споменика свирепо убијеним мештанима у Другом светском рату, који је подигнут пре тачно 30 година,  у организацији Центра за културу Вук Караџић, Града Лознице и месне заједнице, одржана завршна комеморација поводом обележавања великих злочина немачке окупационе војске у октобру 1941. године.

После црквеног помена и полагања венаца пред стотину мештана, углавном потомака свирепо страдалих, међу којима је био и невероватно велики број деце најмлађег узраста, обратио се Милан Југовић, члан Градског већа Лознице, рекавши да је историја српског народа историја борбе за слободу, борбе за државност, права на живот и опстанак. Заправо, како је рекао, ,,историја српског народа је историја великог страдања, јер није било буре у прошлости која није настојала српски брод насукати и потопити. Али, захваљујући храбрости, пожртвовању слободарском духу народа тај брод и данас плови светским морем. Али, уз ништа мање ударе модерних, геополитичких бура.“ Југовић је истакао да је наша дужност и обавеза да се сећамо свих који су своје животе уградили у темеље слободе коју ми данас баштинимо, свих невино страдилх жртава чијом заслугом живимо у слободној, независној земљи.

,,Ми се данас сећамо крвавог октобра и невиних житеља Кривајице, 81 жене, деце и старих које су нацисти побили у овом селу. Сећамо се жртава у Драгинцу, Цикотама, Великом селу, Коренити и другим местима нашег Јадра. Препуна је Србија великих стратишта, али тешко да је било места у Србији где су почињени тако монструозни и брутални злочини, непојмљиви здравом разуму. Тешко да постоје негде крајеви, као ови наши, где се само за двадесетак година у два светска рата тако страшно страдавало од руку истих џелата. Хришћански је опростити, али заборавили нисмо и никада нећемо. Како данас, тако и убудуће, сећаћемо се свих жртава, а успомена на њих биће нам и опомена да никада више не дозволимо овакав злочин над нашим народом.“

Југовић је даље истакао да наша држава и наш град негују снажну културу сећања, где се све славне епизоде, али и оне трагичне из наше прошлости достојанствено  обележавају, од Чокешине, Гучева, Цера па овде до Драгинца, Кривајице и других стратишта у Горњем Јадру.

,,Руководство града и државе настојаће као и до сада да унапређују услове живота, да будуће генерације младих живе у лепшој и богатијој Лозници, пре свега у миру и да никада више не искусе страхоте рата и страхоте страдања, као што су то на својим плећима искусили њихови преци, заклјучио је члан Градског већа Лознице Милан Југовић на комеморацији у Кривајици.

На ратне призоре у овом делу Западне Србије, подсетио је и историчар, управник Музеја Јадра, Горан Вилић, изврсни познавалац ратних операција у нашим крајевима.

Пригодан програм крај споменика жртава у Кривајици који је подигнут 1993. године  приредила је етно група ,,Лозице“.