Лозница је град активне омладинске политике

6. септембар 2021.
mladi-srbije-2021

У оквиру реализације пројекта „Упознај своје представнике – ти се питаш” представници кровне организације младих Србије у сарадњи са Локалном канцеларијом Регионалне канцеларије за сарадњу са младима посетили су Лозницу. Пројекат се реализује уз подршку Француске амбасаде у Србији  и асистенцију Сталне конференције  градова и општина и Министарства омладине и спорта. Помоћник градоначелника Љубинко Ђокић је у име домаћина истакао да је омладинска политика приоритет и наше државе и наше владе а да је град Лозница препознатљиво место где се млади укључују у све области друштвеног живота, од образовања до спорта. Јер, по његовим речима овде је пре 14 година отворена једна од прве три омладинске канцеларије у Србије, да би већ 2012. године уз подршку италијанског Министарства спољних послова  био отворен Омладински центар са волонтерском и салом за предавања.

– Млади из Лознице су били у саветодавном одбору Министартва за омладину и спорт када је донета национална Стратегија за младе и акциони програм за разраду и примену те стратегије. За унапређивање положаја младих лозничка Канцеларија за младе је добила два велика признања Младград. Кроз неформалне облике образовања, курсеве страних језика, информатике, припреме за пријемне испите, школу глуме, новинарства и правно саветовалиште ту годишње пролази више хиљада младих. Остварена је и завидна сарадња на међународном плану, разменом посета са младима из Италије, Пољске, Француске, Немачке и Америке тако да је локална самоуправа увек спремна да се прилагодин њиховим напредним знањима. Лозница је тако данас у Србији једини град где се реализује програм Лозница најбољима,   који је иницирао наш градоначелник Видоје Петровић у настојању да најбољи академци, студенти са највишим просеком оцена,  остану у свом граду. Примљено је 18 младих стручњака у Тим за будућност Лознице којима је решења о запослењу лично уручила председница Владе Србије Ана Брнабић. Они дају снажан подстицај капацитетима Градске управе, наших јавних предузећа и установа, једноставно дају замах привредним активностима. При томе, Лозница је пре четири године уз помоћ државе, владе, председника и огромне напоре нашег градоначелника да се у лозничком буџету  обезбеде средства, добила Научно образовно културни центар у Тршићу. Ту млади из Лознице и Србије, као и дијаспоре, изучавају наш језик и наше писмо, културу, обичаје, традицију… Дакле, Лозница је један светли пример како се води одговорна политика и брига о младима, рекао је Љубинко Ђокић.

Миљана Пејић, генерална секретарка Кровне организације младих Србије истиче да је суштина пројекта омладинске политике да млади људи упознају своје представнике. _ Имамо читаву лепезу  модела учешћа младих и тако брже и лакше препознају своје представнике, да више говоре освом положају у локалу како би се њихови интереси лакше  представљали њихове интересе у важним телима.

–  Лозница је једна од ретких средина које брину о младима, рекла је Пејић, наводећи локални Акциони план за младе, Омладински клуб, Савет и Канцеларију за младе. Она је подсетила да је незапосленост прворазредни проблем до којег су дошли у својим истраживањима, затим образовање и усклађеност са потребама тржишта рада и трећи проблем  јесу вредносни ставови младих, који је такође идентификован кроз алтернативни извештај о потребама младих. Видимо да младе све више занимају еколошки проблеми и антикорупција а све мање националистичке и економске теме, закључује Миљана Пејић, генерална секртетарка Кровне организације младих Србије.