Лозница гради будућност

16. јун 2021.
Dan-grada-2021-4

Лозница је прославила свој 155. рођендан. На свечаној академији поводом Дана града у препуној сали Вуковог дома културе присутнима су обратили градоначелник Лознице Видоје Петровић и потпредседница Владе др Зорана Михајловић након чега су се заслужним грађанима уручене највеће градске награде и признања – повеље и плакете.

Пожелевши добродошлицу свим гостима први човек Града Лознице истакао је да заједно уз огромну  помоћ наше државе градимо Лозницу и да поштујући своју традицију, ближу и даљу прошлост, ми у оваквим приликама треба да удахнемо нову енергију за долазећа времена изазова и искушења.

– Због људи који овде данас живе али и свих великана Лознице, Јадра, Подриња, ту реч, Лозница, они су стварајући и нас, изаткали нама стечену слободу. Зато је велика обавеза свакога од нас да заједништвом и љубављу према свом граду,  добротом и вредноћом, како су умели знаменити ђаци Гимназије, да прославимо Лозницу – поручио је градоначелник.

Позивајући се на Рузвелтову поруку да људи нису заточеници судбине него заточеници ума указао је на то да ми у Лозници нисмо у потрази за изгубљеним временом, већ за оним које нисмо достигли.

– Моји сарадници и ја немамо проблем да разговарамо са било ким, наша врата су свима отворена. А  ја сам свој живот одавно  везао за Лозницу као свој животни сан  и пројекат. Ту почиње нова прича, у којој се види: Како Лозница расте, са новим зградама, путевима, Иновационим центром, фабрикама, болницом, обдаништима, спортским теренима, дечјим игралиштима… – казао је он.

Рекавши да се не може порећи истина да овај регион стоји на раскрсници историје која се суочава са увећаним тензијама градоначелник Лознице упутио је јасну поруку Лозничанима.

– Нама и даље остаје да се боримо знањем против незнања, чашћу против бешчашћа, љубављу против мржње, делом против недела, истином против лажи, како Лозница никад не би доспела у руке неког „полусвета” који би је, нема сумње, брзо уништио. Није било лако доћи до овог празничног дана града без намиривања тако великог дуга завичају за који имамо историјску подршку  државног руководства на челу са председником Србије Александром Вучићем – поручио је градоначелник Видоје Петровић.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике проф. др Зорана Михајловић поздравила је све присутне истичући да је лознички крај њен завичај и да зато осећа посебну одговорност јер се осећа као грађанка Лознице.

– Заиста сам поносна што сам данас испред вас као неко ко је везан породично и фамилијарно за овај крај, али и кроз посао који радим дуги низ година. Поносна сам на све оно што смо у претходним годинама урадили не само за Лозницу него и за Мачвански округ. Поносна сам на фабрике које смо отворили, на реновирана одељења Опште болнице, на десет милијарди динара које је Влада Србије издвојила за путеве у Мачванском округу и на реконструисану пругу Шабац – Лозница, на брзу саобраћајницу Рума – Шабац – Лозница – указала је потпредседница Владе и најавила почетак изградње деонице брзог пута од Лознице до Шапца у септембру ове године.

– То су велике и важне ствари јер жеља сваког од нас сигурна сам, грађана и грађанки Лознице, и нас који смо у Влади и председника Србије је да нашем народу буде боље, да наши грађани остају у нашој земљи, да не одлазе из својих градова и лепих места него да имају све услове да се развијају, да њихове породице могу овде да опстану и да деца наше деце знају одакле су потекла и да ту живе и имају своје домове – поручила је она.

Потпредседница Михајловић истакла је да председник државе, Влада Србије, Град Лозница, Мачвански управни округ никада ни једну одлуку ни пројекат нису спровели сами већ заједно са грађанима и поручила Лозничанима „да ниједан пројекат нећемо започети док се сви заједно не будемо договорили да то хоћемо.”

– Порука свих нас који смо у Влади и свих који воде овај Град јесте да постоји будућност за све нас, за унуке наше, а та будућност јесте у нашем заједничком раду и развоју и учинићемо све у наредном периоду да нови пројект, које будемо радили донесу добро. То добро значи да се развијамо у здравој животној средини. И нема разлога да управо овде у овом граду и округу не буде тако и у будућности. Искрено се надам да ћемо следеће године моћи да се похвалимо неким другим новим пројектима који ће бити добри за младост овог града – закључила је потпредседница Владе Зорана Михајловић.

Овогодишњи добитници Повеље Града Лознице, као највишег градског признања, су компанија Adient Automotive d.o.o. – Лозница и Гимназија „Вук Караџић”. Плакете Града уручене су Тријажном центру Дома здравља „Др Миленко Марин”, ковид-одељењима Опште болнице Лозница, Привременој ковид-болници Специјалне болнице за рехабилитацију Бања Ковиљача, Волонтерском центру Градског штаба за ванредне ситуације, компанији „ЕП БЕЛТ”, компанији „АЛЕБРА”, компанији „ХЕДЕРА ВИТА”, Синиши Јаковљевићу – пољопривреднику из Доњих Недељица, Клубу малог фудбала „Лозница Град” и постхумно Данијели Милутиновић. У име награђених захвалио се директор „Адиента” у Лозници Игор Здравески.

У културно-уметничком делу програма, у част јубилеја 150 година постојања Гимназије „Вук Караџић”, Зоран Ћосић извео је сценски приказ „Вук у школи” за који су  сценарио написали  Бошко Сувајџић и Сташа Петровић, у режији Марка Станића. Музичке деонице извео је хор „Кантикум Новум” под диригентском палицом Стефана Зекића.