Лозница добила Иновациони центар

2. јул 2024.

Министарка Јелена Беговић и градоначелник Видоје Петровић отворили Иновациони стартап центар у Лозници

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић са градоначелником Видојем Петровићем и сарадницима је након пријема у Градској управи озваничила почетак рада  Иновационог стартап центра Smart city у Лозници. То је, после отварања Научно образовног центра у Тршићу, једна од најзначајнијих научних установа у Мачванском округу где ће се, практично, развијати иновациона решења како у области привреде тако и јавног сектора. Изградња Иновационог центра на 804 квадрата у три етаже опремљене најсавременијом технологијом финансирана  је са 51, 5 милиона динара из буџета града Лознице и нешто више од 45 милиона динара Министарства за науку, технолошки развој и  иновације.

Приликом отварања потписан је и  Меморандум о сарадњи  између Градске управе града Лознице  и Научно технолошког парка у Новом Саду. Министарка за науку, технолошки развој и иновације у Лозници се, како је рекла, практично уверила у будућност система „паметни градови“, рекавши:

– Веома ми је драго што је број иновационих центара у Србији са овим у Лозници стигао до броја 24 с тим што је лознички на овом простору од осамсто квадрата развио и свој оперативни центар који представља основу за мониторинг свих активности у граду, од саобраћаја до потрошње електричне енергије. Посебно је интересантно што ту ради тим људи који је и хардверски и софтверски развио систем тако да овде млади стручњаци  већ имају неку тему на којој могу да почну да раде а то је да користе прикупљене податке и тако, вероватно, развију неки нови и већи стартап који ће решити неки градски проблем доприносећи развоју паметних градова који ево почињу од Лознице, истакла је министарка Беговић.

Пошто је подсетио на плодове свих корисних и оживотворених пројеката који су у Лозници реализовани уз велику подршку централних власти, градоначелник Видоје Петровић је оценио да отварање иновационог центра треба нашим суграђанима, јер ће на овом месту пре свега младим Лозничанима да обезбеди снажну подршку да стечена знања и искуства представе и примене кроз пројекте.

– Ово је својеврсни искорак да тим за будућност Лознице представи кретања на путу нашег града у годинама које су пред нама. Радује ме што смо и овај пројекат, као и претходне остварили заједно са нашом државом и владом, и ево данас смо у присуству министарке и бројних партнера града Лознице  потписали меморандум и пословно – техничкој сарадњи са Научно – технолошким парком из Новог Сада.  То је потврда да Лозница улаже у науку, младе и знање и да све то има примењену функцију подизања привредних активности кроз све видове предузетништва… Обрадовао сам се када сам видео младе из Средње техничке и Средње економске  школе који су се увелико одважили да крену путем израде пројеката и већ имају запажене резултате па ће зато и даље имати подршку свог града. Исто тако, поносан сам што смо министарки Беговић међу првима представили концепт из пројекта „паметан град“ са интенцијом да тај пројекат још унапређујемо јер то заиста доноси бенефите кроз уштеду енергије, подизање нивоа личне и колективне безбедности, упозорава на различите ризике којих је на глобалном плану све више, па тако се рефлектују и на нашу земљу, као што је случај са климатским који су постали реалност. Са жељом да сви буду успеши на овом послу сигуран сам да ће нас обрадовати новим резултатима. Јер, увек када смо радили заједно, на нивоу града или државе, успеси су били велики, закључио је градоначелник Видоје Петровић.