Лозница добија виталне потенцијале

12. април 2020.

Лозница добија виталне потенцијале

12. април 2020.

Лозница добија модерну болницу, ауто – пут, стадион, две компаније. То је ехо најновије посете председника Србије Александра Вучића граду Лозници и осталим локалним самоуправама Мачванског округа у оквиру радних посета под називом Будућност Србије. Он је са својим сарадницима и представницима градског руководства на челу са градоначелником Видојем Петровићем обишао радилишта лозничке Опште болнице. Истакао је да се тренутно у реконструкцију три одељења Опште болнице у Лозници улаже три милијарде динара од чега само за интерно 497 милиона. – Пре неколико година имали смо мало наде у бољу будућност у овом крају земље. Кључно питање је било хоће ли у Лозници бити радних места и хоће ли бити живота на западу Србије и у Подрињу, рекао је Вучић. – Успели смо да реконструишемо пут према Осечини и Ваљеву, да уредимо Бању Ковиљачу и решимо питање Кур-салона и свих приступних путева ка Бањи Ковиљачи, и да истовремено, после много година чекања, доведемо два нова инвеститора- „Адиент” који данас запошљава 330 људи, а биће их 1500 и кинеску „Минт” који ће упослити 1000 људи”, навео је Вучић.

Најважнији пројекат који ће утицати и на долазак инвеститора, биће изградња пута Рума – Шабац – Лозница што ће бити гаранција да ће људи који живе у овом делу Србије моћи да живе управо од свог рада, казао је у Лозници председник Србије. Пројекат за изградњу саобраћајнице новог доба на западу Србије биће завршен за месец дана, а у другој половини лета, након што буде урађена експропријација земљишта почеће њена изградња.
Та саобраћајница значи путовање до Шапца за двадесет минута , што ће бити одлично за целу западну Србију. Део пута од Рума ка Шапцу, са мостом на Сави, биће ауто – пут, док ће други потез, од Шапца ка Лозници, бити брза саобраћајница са четири траке.
Александар Вучић је подсетио да ће у девет градова Србије, међу којима је и Лозница, бити изграђени најмодернији стадиони према стандардима УЕФЕ и да је у плану доста пројеката који не би могли бити реализовани да грађани Србије нису подржавали тешке реформе, те да на том путу једину препреку представља нарушавање мира и стабилности.

На територији Јадра налази се десет одсто светске потребе за литијумом што је фантастично богатство за нашу земљу. Наш задатак је да пронађемо инвеститоре који ће омогућити да највећи део литијума сачувамо у Србији, рекао је Вучић.
У том циљу планирано је да се изгради фабрика за производњу литијумских батерија које ће бити коришћене за електрична возила што ће бити од значаја не само за Подриње, него и за ширу регију.

– На миран, рационалан, објективан и одговоран начин говорим о снази Србије. Наша снага је да сачувамо мир и да економски напредујемо, а они који мисле да Србију могу лако да победе, понизе или да наш народ протерују са огњишта схватиће колико је српски орах тврд и колико је то чудновата воћка”, истакао је председник Александар Вучић.