ЛОЗНИЦА ДАНАС ИМА ИСТОРИЈСКУ ПОДРШКУ ДРЖАВЕ

8. јун 2022.
vidoje-petrovic_0133

Одборници Скупштине Града Лознице су, непосредно пред усвајање Извештаја о завршном рачуну за протеклу годину, и широке дискусије која је вођена у градском парламенту, великим аплаузом поздравили све што је у својој беседи истакао градоначелник Видоје Петровић. Он је, између осталог на почетку рекао да ће покушати „да буде тих да би се сви боље чули”.

-Још увек сам под утисцима од јучерашњегзаседања Савета безбедности Уједињених нација. Ко је пратио свакако је био у прилици да се суочи са једном изузетно сложеном позицијом наше земље када је у питању међународна политичка сцена. Опет се прети Србији, опет се прекраја историја, опет нам оцене дају они који су у оба прошла велика рата били на страни фашистичких сила. У условима када највише руководство ове државе заиста чини огромне напоре, пре свега, да сачува мир и да обезбеди један, колико је то могуће, нормалан животу у овој земљи, да се дневно суочава са великим тешким изазовима а да при томе наши највиши функционери од председника државе господина Вучића, преко осталих чланова Владе, нажалост из наших редова, врло често трпе невиђене притиске у новијој историји наше земље. Ти притисци су видљиви кроз бруталан напад, омаловажавање, претње, напад и на чланове породице што је, сложићемо се, у историји српског народа ипак било страно, рекао је Петровић.

Не скривајући задовољство што се скупштинска дебата о извршењу буџета за 2020. годину, водила у доброј мери пристојним речником без превелике жучи, мржње и слично, градоначелник Петровић је приметио да се полемише врло често са различитим ставовима по истој ствари, а истина може бити само једна.  – Имајући у виду да овај град никада у својој историји није имао снажнију подршку од своје државе него што је то случај задњих година, можда је најмање што би сви заједно могли, да из ове дворане пошаљемо једну снажну подршку нашем руководству државе и председнику Александру Вучићу и кабинету Ане Брнабић, да наставе да се боре и да ћемо ми увек бити ту уз њих, уз своју отаџбину. Више пута сам истицао, каже, да постоје две ствари које не можемо да бирамо, добијемо их по рођењу, једна је отаџбина а друга су биолошки родитељи. Природно је да имамо различите погледе и ја у томе не видим ништа лоше, напротив, то даје нови квалитет у излагању чињеница.

Дакле, сви ми имамо довољно година да нам сећања могу да досегну до прошлих времена и да користећи упоредну методу или компаративну методу, можемо да недвосмислено дођемо до закључка да је данас много боље него што је то било пре пет, десет, петнаест или двадесет година, истиче градоначелник Лознице.

Ништа се по правилу не дешава само од себе, рекао је градоначелник Петровић… Наравно да држава и локална заједница имају уставна и законска овлашћења да предузимају низ активних мера и да изграђују повољно пословно окружење. Па, молим вас, не морате ви да волите носиоце неких одговорних функција али немојте да потцењујете свој град и своју земљу. Некада несвесно, чини ми се, у жељи да умањимо нечији достигнути резултат, ми вређамо свој град и своју државу, а ми смо пролазни само су Лозница и Србија вечне.

Када кажемо да је НАЛЕД прогласио Лозницу, Крупањ и Црну Траву као најбоље локалне заједнице у погледу подршке предузетништву, немој да ту причу не заокружимо. Постоји класификација локалних заједница по величини. Постоје неке микро локалне заједнице типа Црне Траве, постоје неке мале попут Крупња, постоје средње и постоје велике локалне заједнице. Они су у тим категоријама и бирали.  Као што на пример, у боксу има 12 или 13 категорија, па не можете да поредите перо и супер тешку категорију. Дакле, после нас је на другом месту општина Стари град Београд.  Колика је просечна зарада тамо? Концентрација капитала, великих система, банке, седиште корпорација и слично.

Да ли неко из незнања или желећи да збуни наш народ, каже да смо за фамозних 200 пута нешто увећали?  Истина је следећа, то морамо да знамо, ми имамо доста добру локалу администрацију, што не значи да не мора и не може бити још боља, па је наша Градска управа у односу на друге градове и општине била вреднија и извршила је, у складу са законом, евидентирање имовине у јавној својини града, па је утврдила књиговодствену вредност и сада је исказује у складу са законом о буџетском систему, казао је Видоје Петровић.

-Лозница иде напред и то је добро. Ако сада погледамо даље, имамо континуитет увећања прихода. Ако пођемо од чињенице да имамо стабилан курс динара захваљујући одговорној политици коју води ова држава, Влада и Народна банка Србије, ми смо у прошлој буџетској години имали већи приход у односу на претходну за 102 милиона.   Са првим мајем ове године, ми у односу на прошлу годину, за исти период, имамо увећан приход у износу од 143 милиона динара. Па то је нешто чему треба се радујемо, зато радимо, градимо а имамо, рекох, никад већу подршку од наше државе и то треба да нас радује.

Ми смо, обраћајући се грађанима Лознице у име Српске напредне странке на челу се нашим председником, обећали нешто овом народу. Довешћемо инвеституре, упослићемо људе, направићемо једну од најсавременијих болница у Србији, изградићемо брзу саобраћајницу, радићемо ново обданиште, радићемо постројење за пречишћавање отпадних вода, радићемо национални стадион и низ других ствари.  Поправићемо енергетску, економску, путну, комуналну и сваку другу инфраструктуру. Људи ми то радимо!

 Како је сада лепо видети хируршко-гинеколошки блок. Ради се и четврта фаза, увелико се ради пројектна документација.

Градоначелник Лознице је подсетио да и оно што је забринуло нашу јавност, многе од нас довело у дилему и размишљање, јесте све оно што се везује за компанију Рио Тинто. Па није ли наш председник, прошлог викенда, дао најбољи одговор који се може дати, а тај одговор долази са највишег нивоа који ће разоружати све који неверују или се баве разним инсинуацијама. Нећемо ништа радити што је против народа и што може угрозити здравље, животе и безбедност људи, и наравно угрозити животну средину.  Питаћемо народ и не бих ја сад да препричавам оно што је председник рекао, јер сигурно нисам толико паметан да могу тако лепо да обликујем, како то он уме и како он то ради.

Видоје Петровић истиче да Лозница иде напред и то је оно што треба да нас окупи, „то је нешто што треба да нас уједини”.

На крају, како каже, политика коју води Српска напредна странка на челу са председником Вучићем, је политика која подразумева одговорност свакога, нема привилегованих и недодирљивих. Политика и странка која је отворила врата за све људе, за нове људе, за нове идеје, и то је нешто са чим свако нормалан може да се сложи.  То није нека затворена интересна, аутистична група, то је државотворна странка која има јасну политику. Има људе, има снагу да се разрачуна и са онима који су се можда мало „погубили” и ваљда  је то за похвалу. Увек са ове говорнице и у неким другим прикладним приликама упућујем позив. Људи, коме је год Лозица на првом месту, изволите, куцате на отворена врата. Добро сте дошли, да радимо, да сарађујемо и ту нема никаквих проблема.

Говорећи о домаћинској развојној политици буџета Лознице Петровић каже да је уверен, а у исто време и захвалан што се из године у годину подижу капацитети града,  да је увек  већи број грађана Лознице и представника невладиног сектора укључен у планирање и израду буџета за сваку наредну годину и то даје квалитет.

На неверице, повремено пословичну заборавност, па и неутемељену критику градоначелник Лознице се присетио изреке: „ Није ово лоше време, ово смо понекад лоши ми. Ми смо ти којима живот пролази волећи погрешне и газећи оне праве.  Да ли је то српско проклетство да у реалном животу и времену никад нисмо умели да довољно ценимо оне који то заслужују, оне којима је Србија или Лозница љубав, живот, радост, инспирација.  Али није то само у Лозници, то је нажалост у читавој Србији, казао је.

Министарство финансија Републике Србије има увид у апсолутно све токове, сва финансијска плаћања, све набавке за сваку локалну самоуправу.  Државни ревизори и државна ревизорска институција имају контролу.  – Државна ревизорска институција је кровна у Србији и она контролише реализацију буџета локалних самоуправа, министарстава, других владиних тела и организација и ту нема полемике.  Све друго је незнање или покушај да неко свесно провуче нешто што није тачно, али неки мисле, битно је да прича прође. Било би излишно да се понављам, закључује у завршници скупштинске речи о завршном рачуну буџета Лознице градоначелник Видоје Петровић, чувеном поруком Хенрија Форда: “Зближавање је почетак, остајање заједно напредак, сарађивање успех”.  Нека ово буде порука за време које је пред нама, рекао је.