Креће регулација реке Корените

3. фебруар 2023.

На заједничком састанку који је у Градској управи организовао градоначелник Видоје Петровић са представницима Јавног водопривредног предузећа „Србијаводе”  било је речи о почетку реализације још једног капиталног пројекта на територији града Лознице – санацији, уређењу и заштити  урушених обала од ерозије и бујица на реци Коренити.

Према речима градоначелника Петровића, овај посао је крајем прошле године покренуло Јавно водопривредно предузеће Србијаводе и одвијаће се с првим данима пролећа у координацији са градом Лозницом дуж 10,2  километара корита те реке, од ушћа у Јадар до моста на путу Лозница – Ваљево.

Реч је о зони где је проток реке најуспоренији а то је подручје месних заједница Брезјак, Доње Недељице, Грнчара и Брадић, чији су представници присуствовали овом скупу дајући подршку реализацији свих активности које ће се одвијати у приобаљу Корените.

Посао је у обостраном интересу, понајвише грађана који имају пољопривредне поседе у близини реке, речено је, а нарочито у делу који се односи на  подршку државе да се заштите плодне оранице од  даљег плављења у том подручју Лознице.

Према речима техничког директора Србијавода Дарка Јањића у склопу свих активности на траси реке Корените која ће после имати већи проточни профил  у плану је решавање питања старих, импровизованих прелаза преко река Корените и Јадра, два у Брадићу, по  један у Великом Селу и на Ступничкој реци.

„Србијаводе” ће израдити пројектну документацију  и легализовати нове мостове са прилазним рампама  који ће касније  бити у надлежности јавног предузећа  Лозница Развој.