Корак даље у оперативној спремности свих субјеката

23. април 2024.
gradski-stab-2024

Градски штаб за ванредне ситуације у Лозници, којим је председавао командант штаба, градоначелник Видоје Петровић, данас је разматрао извештај о раду за протеклу и усвојио план рада за ову годину. У осврту на тај период, уз друге појединости  представљена је анализа Новосадског института за хидрологију којом се иде корак даље у циљу повећања протока воде Болничким потоком, који је прошле, али и ранијих година плавио лознички крај.

Према речима градоначелника, уз велико разумевање и добру сарадњу са ЈП „Србијаводе“ сасвим је извесно проширивање овог водотока  као једне од конкретних мера које су Градски штаб и Градско веће као закључак припремили за скупштинско усвајање. – При томе је, уз све што је урађено у протеклом периоду у смислу процена ризика од различитих видова утицаја елементарних непогода, посебно важно што је у Лозници  благовремено формирана јединица Цивилне заштите, која ће добити модерно опремљен простор у Спортском центру Лагатор. Све то, уз активности Градске организације Црвеног крста, као и финансијске планове месних заједница кроз радове на чишћењу путних канала и водотокова другог реда представља  директан одговор за већу оперативну спремност Цивилне заштите и свођење ризика на најмању могућу меру, закључује градоначелник Видоје Петровић.

Све активности, како је речено на заседању Градског штаба за ванредне ситуације, на више од 20 водотокова другог реда на територији града, према утврђеној динамици радова, реализоваће Комунално јавно предузеће „Наш дом“ уз подршку града.

Прихваћена је информација о изради процене ризика и плана заштите и спасавања у ванредним ситуацијама као и закључак о формирању  девет стручно оперативних тимова штаба. Реч је о тимовима за асанацију терена, евакуацију, заштиту од епидемије и пандемије, затим од земљотреса, клизишта, пожара, поплава, као и тимови за прву медицинску помоћ и збрињавање.