Комеморација у Великом Селу

23. новембар 2020.
komemoracija-veliko-selo-2020

Крвави октобар из 1941. године вечно је у сећању Јадрана,  као и читаве Србије. Злочин према цивилима у Великом Селу био је израз немоћи и непоштовања агресора према најузвишенијим вредностима запоседнуте територије. Убијати немоћне и ненаоружане цивиле, при томе увести принцип одмазде 50 цивила за рањеног а 100 цивила за убијеног немачког војника, први пут је озакоњен у Драгинцу и суседним селима, Јелаву, Цикотама, Кривајици, Великом Селу, Јошеви у рану јесен 1941. године.

На то је данас, 21. октобра,  на Међународни дан сећања на цивилне жртве Другог светског рата, на комеморацији после црквеног помена,  у Великом Селу крај споменика свирепо убијених мештана, подсетио помоћник градоначелника Лознице Љубинко Ђокић, рекавши да је одмах потом овакав злочин поновљен  у Краљеву, Крагујевцу а касније и у другим,  мањим срединама.

 – На устанак наоружаних грађана и самоорганизованих група, Немци су послали крвнике оличене у 342. дивизији, послали су тенкове, авионе, бацаче пламена и тешке митраљезе. Из немоћи да се разрачунају са устаницима Јадра, Немци су починили злочине према нејачи и цивилима, који нису били наоружани, казао је Ђокић.  Он је у име града Лознице, са Миленом Манојловић Кнежевић  положио цвеће крај места великог злочина над 276 цивила што су учинили и представници месне заједнице и СУБНОР Лозница. У пригодном програму који је организовао Центар за културу „Вук Караџић” наступили су чланови хора „Лозице”.