Кинеска фабрика у Лозници

12. април 2020.

Кинеска фабрика у Лозници

12. април 2020.
mint-automotive-europe-loznica

Министар привреде Србије Горан Кнежевић, директор Чирплан лимитед компаније (Cheerplan (HK) Limited) Чин Јонг Хуон, директор Минт аутомотива Чинг Ли Вонг и градоначелник Лознице Видоје Петровић потписали су 4. октобра у Београду споразум са кинеском компанијом Минт аутомотив Јуроп (Minth Automotive Europe) којим се предвиђа изградња фабрике у Лозници где ће бити 1.000 запослених.

Компанија Минт планира да у погон у Лозници, где ће производити алуминијумске кровне носаче, облоге за возила, алуминијумске оквире за врата и акумулаторе, уложи 100 милиона евра. Како је саопштило Министарство привреде, инвестиција ће бити реализована у више фаза.

Минт аутомотив Јуроп, као и Чирплан лимитед, део је Минт групације са седиштем у Кини и један је од водећих светских добављача у пројектовању, производњи и продаји структурних делова, облога и декоративних делова путничких возила. Минт групација има производњу на више од 30 локација у Кини, на Тајланду и у Мексику. Извози у Аустралију, Европу, Северну Америку, Јапан и југоисточну Азију. Компанија снабдева главне произвођаче аутомобила који имају више од 80 одсто удела на глобалном тржишту.

Председник Александар Вучић састао се претходно са представницима кинеске компаније “Минт”, која планира да отвори фабрику из области аутомобилске индустрије у Лозници. “Рекао сам да ће имати најбоље услове у Србији. Хоћемо да отворимо радна места, да вратимо живот у Западну Србију”, рекао је Вучић.

Представници компаније обавестили су председника Вучића и о њиховом плану да годишње пошаљу 300 деце из Лознице на школовање и усавршавање у Кину. Ова компанија је један од светских лидера у области дизајна, производње и продаје како структурних, тако и декоративних делова за аутомобиле.

Компанија ће инвестирати 100 милиона евра и отворити 1.000 нових радних места, а како је саопштила Прес служба председника Србије, компанија је заинтересована и за Green field инвестицију у области хотелијерства.

Представници компаније обавестили су Вучића и о плану да годишње пошаљу 300 деце из Лознице на школовање и усавршавање у Кину.