КАРАВАН „ЗАЈЕДНО МОЖЕМО“

11. октобар 2023.
karavan-zajedno-mozemo-sve02

Поводом најављене израде првог Јавног регистра инвалида у Србији представници Удружења Будимо безбедни и њихов  караван „Заједно можемо“ посетили су Лозницу. У разговору са начелником градске управе Милорадом Матићем и градским менаџером Дејаном Сталовићем договорили су се о конкретним корацима у даљој сарадњи. Oвај караван посетио je  још три града – Сремску Митровицу, Шабац и Ваљево, a новинарка Деа Ђурђевић  истакла је да је циљ овог  Јавног регистра да особе са инвалидитетом  добију  све оно што заслужују и да се остваре сва њихова права.

– Држава је вољна да оствари та наша права, али мислим да ми треба да се скупимо и заједно их представимо. Изузетно сам задовољна са одличном сарадњом коју смо остварили са градском управом Лозница и већ  смо постигли договор око  будућих пројеката. Добићемо информацију шта је најпотребније у Лозници, јер овде се  заиста много ради за особе са инвалидитетом што је за сваку похвалу. Што се тиче читаве кампање, углавном су то  потребе  за паркинг места, нове рампе, помагала, оснаживање кроз спорт и запошљавање – навела је Деа Ђорђевић.

Из Градске зправе у Лозници су подсетили да постоји  одлична сарадња са великим бројем удружења грађана и да се посебна пажња поклања осетљивим групама.

Градски менаџер Дејан Сталовић подсећа да је пре више од десет година на иницијативу градоначелника Видоја Петровића почео да ради Дневни боравак „Сунце“ за децу, младе и одрасле са сметњама у развоју, који је велика помоћ овој групи наших суграђана. Овај састанак и даље активности  анимираће јавност на потребе особа са инвалидитетом, да се створи амбијент у коме сви имају права на једнаке могућности у животу и раду.

– Сложили  смо се са Удружењем „ Будимо заједно“ да направимо тај регистар јер у  граду имамо око 500 особа са инвалидитетом које су регистроване у шест удружења, али смо свесни да то није потпун број. Треба да  видимо да ли постоје још неке потребе које ми као град, у сарадњи са удружењем, можемо испунити или подићи на виши ниво – рекао је Сталовић подсетивши да је много тога урађено када су у питању паркинзи за особе са инвалидитетом, тактилне стазе, рампе, али и да „увек може још да се уради“.

Састанку је присуствовао и Радован Мићановић, члан рукометне репрезентацији Србије глувих и наглувих  који је освајач бронзаних медаља на европском, светском првенству и на олимпијади,