Изложба „Лозница у доба короне“

5. април 2021.

У Галерији Мине Караџић у Вуковом дому културе успешно је представљена још једна креативна изложба под називом „Лозница у доба короне“.  Реч је о догађају који су кроз седамдесет  фотографија представили новинари Лозничких новости за протеклих годину дана.

– Свака фотографија по себи је дводимензионални медиј, каже Небојша Трифуновић, заменик главног и одговорног уредника за интернет издање и друштвене мреже, наводећи да ове слике садрже и емотивне импресије аутора из тренутка настајања  – Само они који су се у том периоду затекли на Ковид одељењима носе  аутентику због које се негује огромно поштовање према лекарима и медицинским техничарима који су дали велики допринос и енергију проводећи по шест сати непрекидно испод скафандера. То је и на сваког новинара и фоторепортера  оставило дубок траг и отварало питање, како је могуће да постоје људи који не верују да се то догађа у нашој близини или држе затворене очи покушавајући да убеде себе и друге да то није истина или наша збиља, рекао је Трифуновић.

Пошто је подсетио да је март месец за који се кроз нашу ближу историју нижу непријатне ситуације – бомбардовање од Нато алијансе, светска економска криза 2008, и сада светска епидемија, помоћник градоначелника Љубинко Ђокић је отварајући ову изложбу, истакао „да смо ми у Лозници одговор увек имали и нисмо се предавали“.

– Озбиљни људи увек имају одговор ма каква невоља или непријатељ био. Када је прошле године у марту почела епидемија ми смо већ имали 150 волонтера који су нашим старијим суграђанима у време свих ограничења пружали услуге снабдевања лековима и прехраном. Наш град је уз подршку донатора поделио 14.000 пакета помоћи најсиромашнијим људима и породицама. Подељене су још и  заштитне маске, дезинфекциона средства, сви наши ресурси били су у функцији заштите од епидемије, каже Ђокић. Подсетио је на велике послове дезинфекције градских квартова и институција, сваког фрекфентног места и кутка у граду, дома здравља, болнице, амбуланти,  поште, јавних установа, пијаце од којих су неке   видљиве на овим сликама.

Поред чињенице да је нашим грађанима омогућена имунизација према личном избору вакцине, што није случај нигде у региону, како је приметио помоћник лозничког градоначелника, он је подсетио на улогу волонтера који су одиграли кључну улогу при позивању грађана и посредовању преко сајта Електронске управе Србије. Изузетном посвећеношћу запослених у Дому здравља омогућен је већи број вакциналних пунктова, а личним примером позив за вакцинацију пружили су и високи функционери града – градоначелник и председница Скупштине. – Мислим да је ова невоља, пандемија, пробудила и продубила свест код свакога о значају солидарности, хуманости и помоћи. Зато хвала свима који су били на услузи, хвала и вама из медија који сте све ово пропратили, а највише хвала свим здарвственим радницима који су поднели највећи терет у овој борби – закључио је Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника отварајући, рекло би се у овом тренутку, јединствену изложбу „Лозница у доба короне“ коју грађани свакодневно могу видети од 12 до 14 часова,  до 16. априла у Мининој галерији Вуковог дома културе.