Изабрано руководство града Лознице

1. март 2024.

Одборници Скупштине града Лознице су већином од 42 гласа поново изабрали Видоја Петровића за градоначелника, потврдивши тако континуитет његовог вођења града.

„ Желео бих да се овом приликом поново захвалим грађанима Лознице који су дали већинску подршку листи Александар Вучић – Лозница не сме да стане, као и одборницима који су данас гласали за избор извршне власти. Такође желео бих да се захвалим Председнику Републике Александру Вучићу и органима странке за подршку и поверење које су ми указали. Верујем да ћемо у времену које је пред нама успети да успоставимо бољи дијалог у локалном парламенту јер је то пре свега у интересу наших грађана. У годинама иза нас успео сам да окупим тим преданих људи и уз историјску подршку нашег Председника и наше државе данас је Лозница један од градова будућности. Верујем да сви овде волимо Лозницу и да смо сви ту због грађана и надам се да ћемо на наше задовољство и задовољство наших грађана моћи да оправдамо указано поверење.“ – истакао је Петровић након избора на место градоначелника.

Видоје Петровић је 2004. године први пут на непосредним изборима изабран за председника општине. До данас је успешно водио Лозницу са својим тимом доказао је и показао да се ствари могу мењати набоље водећи једну домаћинску политику. Та одговорна политика је видљива у сваком сегменту друштвеног живота и на сваком кораку у Лозници – у путној, комуналној,економској, енергетској и спортској инфраструктури, али и у спровођењу активних мера у области социјалне политике, образовања, здравства, културе, подршке привредницима и пољопривредницима. Увек отворен за идеје грађана, заједно са својим тимом који се увећавао у претходним годинама створио је чврсто партнерство између приватног, јавног и цивилног сектора у локалној заједници, како би изградили јаку Лозницу у којој ће свако имати своју шансу и своју будућност . Потврда да је као градоначелник оправдао мандате који су му грађани поверили је исказана тиме што је у сваком изборном циклусу добијао већинску подршку. Као градоначелник Видоје Петровић је увек имао добру сарадњу и конекцију са свим нивоима власти, са најзначајнијим институцијама у земљи, а има и пуну подршку председника Републике Србије Александра Вучића и Владе Републике Србије. За посвећеност, постигнуте успехе и резултате више пута је добијао највиша признања од званичних институција Србије, међународних организација и дипломатских мисија – награда Националне алијансе за локални економски развој под називом РЕФОРМАТОР ГОДИНE, Златна плакета Српске академије наука и уметности поводом 150. година од рођења Јована Цвијића, Повеља Вукове задужбине, Вукова награда за вишеструки допринос у остваривању програма Вукове задужбине, повеља ЛИДЕР ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА за енергетску ефикасност, обновљиве изворе енергије и заштиту животне средине, награда Сталне конференције градова и општина за унапређивање пословног окружења на локалном нивоу, Орден Светог Саве и орден Краља Милутина, који додељује Синод Српске православне цркве, Орден Владике Николаја, који додељује Епархија Шабачка, Повеља Српске краљевске академије Републике Српске, два пута је добитник повеље Капетан Миша Анастасијевић – за најбољу локалну самоуправу, као и за 20 година верности пројекту „Пут ка врху“, признање ”ЛИДЕР ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА И КОНКУРЕНТНОСТИ ПОДУНАВЉА”, награда „Дечје амбасаде у Међашима“ – ОЛИМПИЈАДА ХУМАНОСТИ, Интернационална награда “Планетарни Тесла” – Повеља Никола Тесла. Редован је члан Српске краљевске академије научника и уметника, која му је доделила звање академика.

Рођен је 28. јуна 1961. године у Лешници. После основне и средње школе завршио је Војну академију у Београду. Провео је 16 година у Министарству унутрашњих послова. Извео је прву генерацију студената Полицијске академије где је радио од њеног оснивања (1993 – 1997). Од марта 2004. до избора за председника општине Лознице у октобру 2004. радио је у Министарству финансија, у Управи царина Србије, на месту помоћника директора. Вратио се из Београда крајем 2004. године и највећи део радног века провео је у Лозници. Од 2004.-2008 године био је председник општине Лозница, а од 2008-2024. године градоначелник Лознице. Три пута биран је за народног посланика Републике Србије (2007, 2008. И 2012. године).Био је члан више Одбора у Скупштини Републике Србије, у Сталној конференцији градова и општина и један је од оснивача Националне алијансе за локални економски развој. Од 2004. до 2011. године био је и члан парламентарне делегације Републике Србије при Мисији Савета Европе у Стразбуру у Комори локалних и регионалних власти. Члан је Председништва Српске напредне странке у трећем мандату и председник Градског одбора.

Такође, на овој седници на предлог градоначелника, одборници су тајним гласањем изабрали и заменика градоначелника Лознице. Ова функција поверена је Петру Гавриловићу, који има вишегодишњи руководилац Организационе јединице Безбедносно информативне агенције у Лозници.
За чланове Градског већа Лознице, изабрани су Драган Бошковић, др Радован Дивнић, Љубинко Ђокић, Властимир исаковић, Милан Илић, Милан Недељковић, Марко Јовановић и Марко Пуртић.
За заменика председника Скупштине изабран је привредник Милутин Баштовановић председник ГО СПС у Лозници.