Изабрани најуспешнији спортисти у 2020. години

17. јануар 2021.
Veliki grb

Комисија за спорт града Лознице изабрала је најуспешније спортисте Лознице у 2020. години у складу са спортским резултатима које су постигли. Свечани пријем, на којем ће најуспешнијим спортистима бити уручени пехари и награде, организоваће градоначелник Лознице Видоје Петровић са представницима Комисије за спорт и својим сарадницима у јануару 2021. године у складу са епидемиолошким мерама.

За најбољег спортисту изабран је Драгиша Комарчевић који се након успешне дугогодишње каријере вратио се у свој родни град где је у Фудбалски клуб (ФК) „Лозница”  одиграо две истакнуте сезоне и наметнуо се као најбољи играч колектива. Ове године се истакао као играч, а такође и као голгетер. Добитник је многих награда и признања за успешне наступе са клубовима у којима је играо и са поносом презентовао град Лозницу. Каријеру је започео у ФК „Лук Компензатори” из Воћњака.

Титула најбоље спортисткиње припала је Бранкици Неговановић која је захваљујући постигнутим резултатима у октобру ове године заузела прво место на ранг листи Светске карате федерације у конкуренцији јуниорки до 53 килограма. Она је уједно и најбоље пласирани српски каратиста у свим конкуренцијама (мушкој и женској). На Европском првенству у Будимпешти Бранкица је у категорији до 53 килограма освојила сребрну медаљу, а после тога на Државном првенству у Крагујевцу је постала и првак државе, након чега осваја Куп Србије и тако осваја дуплу круну.

У досадашњој каријери има 19 титула првака Србије. Њено лично залагање и успешни резултати су је квалификовали за развојни програм Олимпијског комитета Србије и воде је на припреме за Олимпијске игре које ће се одржати 2024. године у Паризу.

За најбољег тренера изабран је Златомир Сретеновић, тренер одбојкашких клубова „Лозница” и „Пролетер”. После успешне каријере играча, Сретеновић започео је свој тренерски позив 1987. године радећи са понирском селекцијом одбојакшког клуба „Пролетер” у Лозници. Као тренер сениорске екипе у сезони 1988/1989. године осваја прво место и кроз квалификације његов клуб улази у Прву српску лигу. У 2000. години као тренер одбојкашког клуба „Ново насеље” улази у Другу одбојкашку лигу-група Центар.

Дотадашњи успеси га квалификују да сезони 2004/2005. године постане главни тренер одбојкашког клуба „Пролетер” из Лознице, где је и данас. Златомир паралелно ради и као тренер у Одбојкашком клубу „Лозница” који се већ 4 године такмичи у  Првој А и Првој Б лиги Србије. Дугогодишњи предани рад у тренерском позиву га је препоручио за председника Тренерске организације Колубарско-Мачванског округа.

Својим преданим радом допринео је стварању млађих селекција у клубу, а са сениорском екипом три пута је освојио првенство што је последње сезоне 2019/2020. године резултирало уласком у Другу одбојкашку лигу Србије.

Најбољи спортски радник у овој години је Горан Церовац,  (ФК „Раднички Стобекс”), који тренутно обавља функцију директора Омладинске школе где је доласком у клуб помогао у решавању многих организаторских и инфраструктрних изазова као и промоцији младих нада фудбалског клуба.

Церовац је своју играчку каријеру је започео у ФК „Раднички” из Клубаца од најмлађих селекција. После играчке каријере, наставио је рад у организацији и вођењу више спортских колектива. Две године био је члан Управног одбора ФК „Лозница” и координатор Омладинске школе фудбала где је успео да постави више стандарде у игрању омладинског фудбала тако што је две генерације одвео на завршне турнире Лиге будућих шампиона који се одржавају на Златибору.

Учествовао је у раду женског кошаркашког клуба у време када се клуб пласирао у Прву лигу и представљао град у најелитнијем такмичењу у држави. Свој допиринос је оставио у ФК „Јадар” Лозница где је својим ангажовањем дао велики заначај у раду клуба и његовом постављању на стабилне основе.

Према избору Комисије за спорт   најбољи спортски колектив је ФК „Лозница” који постоји већ 101. годину. Свој јубилеј је обележио такмичећи се у Првој лиги Србије што представља други ранг такмичења у Србији, одмах испод Супер лиге Србије. Клуб се успешно борио у овом веома захтевном рангу, где је остварио седмо место у јесењем делу такмичења. Осим завидног места на табели, међу веома јаким противницима остварена је одлична игра са путно голова. То је препознала и фудбалска јавност у Србији па су чак три утакмице преношене на каналу са националном фреквенцијом.

У клубу, осим сениорске екипе, велика пажња се посвећује млађим категоријама које постижу значајне резултате, поготово кадетска и омладинска селекција. Да се ради предано и плански, показује и податак да је две трећине играча који наступају за први тим поникло у ФК „Лозница”.

За најбољег младог појединца изабран је Дарко Ђукановић који се боксом бави већ три године. Вишегодишњи је репрезентативац, а такође и освајач бронзане медаље на Европском првенству у Бугарској. Осим тога, два пута је био првак државе и три пута првак Војводине и освајач међународног турнира „Куп Нације” у Врбасу.

Титула најбољег младог спортисте припала је и Марку Савићу, играчу Кошаркашког клуба „Лозница” који је своје прве кошаркашке кораке направио већ са 6 година од када је прошао више селекција у клубу. Капитен је селекције млађих пионира, међутим због свог талента који је препознат, наступа и за старији пионирски узраст. Редовно је позиван на сва окупљања репрезентације најбоље деце Србије узраста до 12 године. Освајач је бројних пехара и медаља на кошаркашким камповима. Победник је популарног такмичења „Тројка из блока”.

Најбоља млада спортисткиња је Александра Гајић која тренутно игра у сениорској екипи Женског рукометног клуба „Лозница-Град” који се такмичи у Првој рукометној лиги.

Као дете одрасло у спортској породици, склоност ка спортском надметању је исказивала од малих ногу. Фудбал је почела да тренира у родном Козјаку са седам година одлазећи са браћом на тренинг, касније у ФК „Лозница”, а потом и у Школи фудбала „Респект”.

Већ две године добија позиве од стране Фудбалског савеза Србије за селекције до 15 и до 17 година. Прве кораке и успехе у рукомету направила је у школској екипи у Козјаку и Липничком Шору, па се већ у шестом разреду прикључила екипи Женског рукометног клуба „Лозница-Град” из Лознице.

За најбољу младу спортисткињу изабрана је и Светлана Јеринић, члан Џиу-џицу клуба „Лозница”, која се борилачким спортовима бави већ 5 година, а њена основна борилачка  вештина је џиу-џица у којој је последњих 6 година првак Србије у својој старосној категорији као и у категорији до 18 година. Ове године је освојила 13 диплома које су доказ њеног преданог рада и жеље за остварењем што бољих резултата у дисциплинама којима влада.

Члан је Академије борилачких спортова „Лозница” у коју спадају. Због актуелне епидемиолошке ситуације, ове године је наступала само на два међународна турнира у Херцег Новом и Марибору. На поменутим турнирима је освојила 3 златне и једну сребрну медаљу.

Град Лозница упућује најискреније честитке најуспешнијим спортистима и жели им пре свега добро здравље, срећу и да наставе да нижу успехе и у наредној години.