Из Лознице покренута кампања “Вози одморан”

12. јул 2023.

Кампања “Вози одморан” намењена је свим грађанима Србије који иду на дуга путовања, рекао је у Лозници директор Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић и препоручио возачима да на свака два сата праве паузу. Он је захваливши Туристичкој организацији Србије и Граду Лозници, као партнерима у акцији, коју подржавају и Министарство унутрашњих послова, “Путеви Србије” и “Еко Србија” истакао да се баш из Лознице покреће кампања, будући да је у току петровдански Фестивал “ЛилаЛо”.

У центру града код Вуковог споменика  сви посетиоци су могли да прођу симулаторе употребе сигурносног појаса и превртања аутомобила и чеоног судара, као и да доживе како их сигурносни појас заиста штити у случају саобраћајне несреће.

“У Србији 85 одсто грађана употребљава појас на предњем седишту, док на задњој клупи, што је такође законска обавеза, тек 20 одсто или сваки пети путник везује појас. То је велилки проблем и позивамо их да везују сигурносни појас, нарочито зато што он служи да заштити и возаче, и путнике у случају саобраћајне несреће”, рекао је Стаматовић. Подсетио је и на актуелну статистику страдања, према којој је ове године 26 особа мање погинуло него у истом периоду прошле, као и да је повређено више од 1.000 особа мање.

Пожелевши свим гостима Фестивала и учесницима акције „Вози одморан“ да се у Лозници „осећају као у свом граду или својој кући“ градоначелник Лознице Видоје Петровић рекао је да је заиста лепо када у миру, слози и заједничкој борби за бољи живот стварамо амбијент  који је друштвено одговоран и прихватљив код млађих генерација.

“Овде смо да с једне стране доживимо нешто што је од давнина код нас у Србији, а реч је о лилању, а пре него што крену фестивалски дани и да искористимо прилику да скренемо пажњу колико је важно да се одговорно понашамо у саобраћају”, рекао је Петровић.

Директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић истакла је да је поносна на ову активност у оквиру које се та организација удружила са Агенцијом за безбедност саобраћаја за постизање једног заиста важног циља – безбедност свих грађана.

„Ова кампања није намењена само иностраним туристима, већ и домаћим, јер желимо свима да скренемо пажњу да се одморе док су на путу и зато се ова кампања зове ‘Вози одморан’, а ја бих додала и ‘Доживи Србију’, јер их позивам да праве паузу у неком од лепих места Србије, како би је упознали, уживали у том одмору, а тиме и безбедно наставили свој пут, посетили неку од 950 манифестација а ЛилаЛо је једна од њих”. навела је Лабовић.