Интернационална награда Планетарни Тесла градоначелнику Лознице Видоју Петровићу

23. октобар 2023.

На свечаној академији у Ректорату Београдског универзитета данас је званично успостављена Интернационална награда “Планетарни Тесла” с циљем чувања наслеђа Николе Тесле и признавања изузетних појединаца и институција који су допринели човечанству подстакнути његовим делом.

Међу првим лауреатима овог престижног признања је Видоје Петровић, градоначелник Лознице, који је препознао значај пројекта и пружио подршку оснивању Института.

“Поносан сам и срећан што једно овако високо признање долази управо у Лозницу, у завичај великана. Срећан сам што сам данас у прилици да лично примим признање, а пресрећан јер је то заслуга, рекао бих, свих грађана Лознице,и што је то једна лепа порука пре свега младим људима који су успешни на свим пољима и у свим областима научног живота и рада. Ово је пример да се вреди борити и радити. У свом радном животу морамо покушати да нас воде љубав, толеранција и заједништво, и морамо се трудити да оставимо нашим покољењима што је могуће боље услове за живот, као што су многи велики умови, научници попут неприкосновеног Николе Тесле, оставили човечанству”, рекао је Петровић.

Ово признање обележава нову еру у промоцији Теслиног наслеђа и инспирацију коју он пружа за будуће генерације.

Иницијативу за оснивање награде покренули су Медиа Инвент, Унија послодаваца Србије и Академија наука и уметности Републике Српске. У име академске заједнице Тесла научна академија признање Планетарни Тесла биће додељивано једном годишње, у Београду и у Бањалуци.