Информисање младих о репродуктивном здрављу

23. новембар 2020.
projekat-mladi (2)

Град Лозница у оквиру мера популационе политике реализује пројекат за младе на тему „Очување репродуктивног здравља”. Пројекат је подржан срдствима Министарства за демографију и популациону политику Републике Србије у износу од 210.000 динара.

Циљ пројекта је информисаност  младих  о значају очувања и заштите репродуктивног здравља, информисаност  о мерама контрацепције и мерама за спречавања ризичних облика понашања који могу за поселдицу имати полно преносиве болести које често озбиљно нарушавају здравље репродуктивног система.

Кроз реализацију активности очекује се смањење учесталости нежељених трудноћа, полно преносивих инфекција код младих, смањење насиља у адолесцентним везама.

Од марта 2020. реализација пројектних активности прилагођена је  епидемиолошкој ситуацији у граду.

Припремљен је едукативни садржај,  студијски обрађен видео материјал  који ће се до краја новембра емитовати у свим школама за ученике 7. и 8. разреда основин школа и све ученике средњих школа.

У оквиру реализације пројекта отворен је и сајт https://mojepitanje.wordpress.com/ на којем млади имају прилику да поставе питања и додатно се информишу на тему контрацепције, сексуалности, адолесцентних веза, трудноће, планирања породица и других питања од значаја за репродуктивно здравље

На питања одговарају лекари специјалисти гинекологије и акушерстава који имају искуства у раду са младима у области репродуктивног здравља.

Пре реализације предавања спроведено је истраживање како би се видело колико млади знају о сексуалности, физиолошким процесима током пуберетета и каква су им знања и информације неопходе како би се едукативни програм био ефикасан и користан за младе.