Градско веће: Обимније инвестиције и бржи развој града

17. јул 2023.
gradsko-vece-jul-2023

На заседању Градског већа којим је председавао градоначелник Лознице Видоје Петровић данас је разматрана Одлука о ребалансу буџета Града Лознице за ову годину.

Суштина првог ребаланса буџета је, како је заједнички констатовано,  у увећању прихода. Они су, дакле, већи од планираних што омогућава обимније инвестиције  и бржи развој града.

Према речима градоначелника, из године у годину у Лозници се процентуално увећавају приходи, пре свега по основу пореза на доходак грађана па је тако и степен самофинансирања града од 2019. до 2021. године био изнад просека у Мачванском управном округу, као што је и изнад просека свих јединица локалних самоуправа на територији Републике Србије. Висока финансијска самосталност и одрживост града Лознице заснована је из сопствених прихода и не намирује се кредитима и задужењима јер је у Лозници исказана вредност дуга равна нули, казао је градоначелник.

Изнето је запажање да је буџетски ребаланс реалан и остварљив, али да се и даље мора вредно радити у сваком сегменту јавног  сектора, уз поштовање задатих циљева и максималну одговорност за све што се уради.   То је уједно и најбоља препорука у сусрет усвајању Плана развоја града до 2030. године, речено је у делу који се односи на нове пројекте из овог документа који је недавно, пред заседање Скупштине, био  на јавној расправи.

Градско веће је прихватило измене и допуне Програма пословања јавних предузећа Наш дом и Топлана, као и за још седам јавних установа, о чему ће бити речи и на предстојећем заседању Скупштине града Лознице 27. јула.

На данашњем заседању Градског већа прихваћени су предлози решења о усвајању Извештаја о раду Градске управе и Градског Правобранилаштва, као и предлог одлуке о доношењу Плана генералне регулације Лешнице.