Максимално допринели превазилажењу последица од поплаве

7. јул 2023.
stab-jul202301

На заседању Градског штаба за ванредне ситуације  Града Лознице којим је председавао командант штаба, градоначелник Видоје Петровић усвојен је извештај свих субјеката од посебног значаја  за заштиту и спасавање  о предузетим активностима  и утрошеним финансијским средствима за санирање штете настале у време елементарне непогоде од 30. маја и током јуна ове године.

Констатовано је да су јавна предузећа „Водовод и канализација“, „Лозница Развој“ и „Наш дом“, савети месних заједница  и Градска организација Црвеног крста, пружили максимални допринос у превазилажењу последица поплаве. На свакој од критичних тачака, на којима  се услед енормних падавина ( 70 литара по метру квадратном) догодила поплава сви тимови штаба допринели су да се ублаже последице и отклони причињена штета на објектима инфраструктуре, у домаћинствима и  на јавним добрима. Тако је било у реону Болничког и Клубачког потока, Жеравије, Криваје, Корените, Цернице, Трбушнице, дуж више села горњег и средњег тока Јадра.

Градоначелник Видоје Петровић  подсетио је да је прошлог месеца у  Влади Србије одржан састанак са представницима девет локалних самоуправа међу којима је и наш град,  на којем је указано на даље  правце деловања  како би се овакве ситуације избегле – од  уређивања водотокова (посебно краћих) који знају да изазову велике проблеме,  до уређења мостова од којих су многи изграђени средином прошлог века. Ту су посебно назначени Железнички мост на Штири чија се конструкција спушта испод шина  и смањује пропусну моћ ка Дрини  као и  мост на реци Жеравији.

Градоначелник је истакао  да сви заједно морамо  да поведемо озбиљну кампању о управљању отпадом и односу  према природи и животној средини. Штаб је констатовао да је  потребно појачати присуство  инспекцијских служби на терену у циљу   предузимања благовремених акција уклањања отпада који се непрописно одлаже у сливовима водотокова.

Потребно је већ сада мапирати постојеће али и све друге критичне тачке  ради смањивања даљих ризика, још једанпут елаборирати и додатно унапређивати све активности из делокруга рада Јединице цивилне заштите, закључено је на данашњој седници Штаба за ванредне ситуације.