Информација Градског штаба за ванредне ситуације о стању на територији града Лознице

31. мај 2023.

У уторак 30.маја  град Лозницу и околину задесила је  временска непогода у којој је  количина падавина на територији града износила је око 70 л/м2, услед чега је дошло  до пораста нивоа водостаја на водотоковима на територији града Лознице, а посебно на водотоковима II реда (Болнички поток, Клубачки поток, Шачки поток, Жеравија, Криваја, Церница, Коренита, Карлаган, Рибаричка река, Троноша). Наведени водотокови су се излили у 20 месних заједница (Крајишници, Црногора, Степа Степановић, Лешница, Доњи Добрић, Чокешина, Клупци, Градилиште, Трбушница, Руњани, Степа Степановић, Горња Бадања, Доња Бадања, Драгинац, Коренита, Кривајица, Цикоте, Јаребице, Рибарица, Јадранска Лешница). Након престанка падавина и релативног смиривања стања на терену 30. маја око 23 часа одржана је ванредна седница Градског штаба за ванредне ситуације града Лознице којом је председавао комадант штаба Видоје Петровић где су поднети извештаји радних група о стању на терену.

Констатовано је да је услед обилних падавина дошло је и до плављења једног дела улица у градским месним заједницама и отежаног одвијања саобраћаја. На удару снажних водених бујица нашли су се путeви и објекти комуналне и електроенергетске инфраструктуре. Поплављено је око 200 домаћинстава са помоћним објектима, док је  вода продрла у око 15 стамбених објеката (од којих је највише у  улице Луна Миловановића у Клупцима,7 објеката), као и просторије Ургентног центра Опште болнице где је причињена значајна материјална штета, како на објекту тако и на опреми и уређајима. У поменутим стамбеним објектима у улици Луна Миловановића је из безбедносних разлога извршено привремено искључење електричне енергије. На осталом подручју града Лознице снадбевање електричном енергијом одвија се несметано.  Констатовано је да је извршена хитна санација приоритетних путних праваца на територији угрожених месних заједница и саобраћај се одвија несметано, а снабдевање пијаћом водом одвија се несметано  на територији града Лознице. Ангажовани су сви капацитети система смањења ризика од катастрофа на територији Града Лознице, а пре свега људски и материјални ресурси, као и КЈП Наш дом, ЈП Водовод и канализација и ЈП Лозница развој. Укупно је ангажовано око 50 лица, 10 пумпи за црпљење воде, 10 радних машина и већи број превозних средстава. Све време радни тимови били су  ангажовани на праћењу стања на терену, предузимању одговарајућих мера заштите и спасавања и отклањању последица које су изазване обилним падавинама.

На седници Штаба за ванредне ситуације наложено је и да се предузму додатне мере:

  • Предузимање активности на припреми 1000 врећа песка, смештених на палете и њихово допремање на критичне тачке.
  • Достављање 100 пакета са храном најугроженијим породицама.
  • Достављање ћебади.
  • Обезбеђење аутоцистерни са питком водом на неколико угрожених локација.
  • Ангажовање свих расположивих снага на рашчишћавању терена, пре свега на путној инфраструктури, као и прање градских улица на којима су остали остаци муља и талога услед поменутих бујица.
  • Наложено је градском менаџеру да одржи састанке са професионалним управницима стамбених заједница који имају проблеме са поплављеним подрумима.
  • Уведено је 24 часовно дежурство у Ситуационом центру Градског штаба за комуникацију и давање упустава грађанима.
  • Појачан је рад Комуналне милиције.
  • Одређен је један број возила Дома здравља за одвожење пацијената који нису у могућности да својим возилима дођу до здравствених установа.
  • Град Лозница је ангажовао своја возила за потребе угожених грађана.

Ситуација на терену се константно прати.

Данас, 31.05.2023.године у 08 часова одржана је друга ванредна седница Штаба за ванредне ситуације града Лознице на којој су сва ангажована лица, предузећа и установе поднеле извештај.

У међувремену придружили су се и припадници Сектора за ванредне ситуације МУП-а, а важно је напоменути да су све ово време у оквиру здруженог деловања  били присутни  и припадници Полицијске станице Лозница и Ватрогасно спасилачке јединице Лозница.

Полазећи од стања на терену и даље могуће опасности од изливања водотокова- поплава, Градски штаб за ванредне ситуације донео је закључак о предлогу градоначелнику за доношење одлуке о проглашењу ванредне ситуације на територији града Лознице, што је након тога и учињено –проглашена је ванредна ситуација на територији града Лознице.

По завршеној седници настављен је рад на терену.

Имајући у виду да је ово подручје означено као подручје ризика, црвеним метео алармом Градски штаб за ванредне ситуације града Лознице ће све време бити  ангажован првенствено на терену и налазиће се у тзв.“сталном“ заседању.