Нови станови и бољи живот за 14 ромских породица

31. мај 2023.
stanovi-za-romske-porodice

Четрнаест ромских породица,  са 51 чланом, исељених из нехигијенског насеља на Лагатору, данас је добило кључеве и уговоре за коришћење опремљених  социјалних станова у Железничкој улици.

У име градоначелника, Видоја Петровића, који је због елементарних непогода на терену као командант Штаба за ванредне ситуације, новим житељима Железничке улице све најбоље у новом смештају пожелео је градски менаџер Дејан Сталовић, који је изразио задовољство  што је пројекат доведен до краја.

„Данас смо, захваљујући донацијама ЕУ, 14 породица и 51. особу уселили у нови стан. Наравно, ми се нисмо зауставили само на томе. Водили смо рачуна да станови буду опремљени, а пружили смо снажну подршку у економском оснаживању и запослењу сваком од корисника, рекао је градски менаџер.

Свечаном уручењу кључева присуствовали су Мирјана Максимовић, програмска менаџерка Делегације ЕУ у Србији, Марко Вујачић, директор програма УНОПС-а, Далибор Накић, председник Националног савета ромске националне мањине, Славица Јелача, помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Нинислав Јовановић, државни секретар у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

У име породица захвалио се Фадил Мујић, корисник пројекта

Поред стамбеног решења, сви корисници добили су и подршку у активној инклузији у виду економског оснаживања и повећања запошљивости, опремљена домаћинстава основним кућним апаратима и намештајем.

Зграда за  социјалне станове је изграђена у оквиру пројекта „Активно укључивање Рома и подршка становању у Лозници’’, који је део EU SHAI програма, а спроводи га Град Лозница у партнерству са Центром за социјални рад Лозница и Удружењем грађана „Светионик“, уз помоћ донације Европске уније.