Градско веће о социјалној стратегији града

15. март 2021.
gradsko-vece-o-socijalnim-davanjima

Градско веће је једногласним изјашњавањем прихватило Нацрт предлога одлуке о усвајању Стратегије социјалне заштите града Лознице од 2021. до 2025. године.

Указано је да је Лозница већ дужи низ година један од ретких градова где се плански и одговорно води социјална политика, а нарочито према делу становништва које је обухваћено мерама социјалних потреба.

Свесни сазнања да нема срећног живота без  слуха за помоћ тим друштвеним групама, на заседању Градског већа речено је да посебну пажњу у стратешким документима треба посветити узрастима до 18 година, инвалидним лицима  и старијим грађанима од 65 година.

Залажући се да се кроз ове документе даје подршка социјално рањивим групама  крајњи циљ је стварање амбијента одрживог стања за сваку од ових друштвених група. При томе су изнета размишљања за израду програма прибављања кућа са окућницом у власништво града како би се помогло збрињавање грађана са социјалним потребама.

На заседању Градског већа било је речи  о могућности стипендирања дефицитарне квалификоване радне снаге која недостаје у јавним предузећима.

Указано је на значај формирања клубова пензионера у месним заједницама које имају своје просторије у обновљеним домовима културе. То је уз постојеће услуге помоћи и неге у кући, развоја и проширења дневног боравка за децу са посебним потребама, услуге личног пратиоца детета, стимулацију, збрињавање и негу оболелих, сарадњу са Сталном конференцијом градова и општина саставни део свих залагања  за стратегију развоја социјалне заштите у Лозници у наредне четири године.

Градско веће је усвојило извештај о раду Градског штаба за ванредне ситуације и донело Одлуку о утврђивању економске цене и учешћу корисника у обезбеђивању средстава за Предшколску установу „Бамби”.