Градоначелнику додељена Повеља СУБНОР-а

15. март 2021.
povelja-subnora

Поводом јубиларне 80. годишњице од од почетка Другог светског рата и недавно обележеног Дана државности Савез удружења бораца Народноослободилачких ратова (СУБНОР) уручио је градоначелнику Лознице Видоју Петровићу Повељу за исказану подршку и помоћ у раду пре свега градске организације СУБНОР-а, а посебно у помоћи око реконструкције постојећих споменика из народно-ослободилачких ратова Србије и подизања нових спомен обележја што је од посебног значаја за поштоваоце и потомке палих бораца за слободу.
– Трудили смо се да упоредо са великим дизањем града из пепела укажемо да су вредности слободе и храбрих дела наших предака светао пример човечности и трајна инспирација за будуће генерације – поручио је градоначелник Лознице поводом доделе Повеље.
Он је указао и на значај опсежних конзерваторских послова на уређењу спомен комплекса Церској бици на Текеришу и у Драгинцу, потом на подизање спомен обележја српском официру из Првог светског  рата Павлу Јуришићу Штурму,  као и  на Гучеву храброј учесници тог истог рата, руској болничарки Дарји Александровној Коробкини, затим, у граду, у Парку бреза, најмлађем официру из Првог светског рата Момчилу Гаврићу чије име данас носи касарна у Клупцима.
Председник СУБНОР-а Србије генерал Видосав Ковачевић који је заједно са председником градске организације Животом Исаковићем уручио повељу градоначелнику Лознице, затим медаље борца Стјепану Станимировићу, најстаријем члану СУБНОР – а Лознице, борцу и ратнику који је био учесник завршних операција за ослобођење Лознице 23. септембра 1944. године и жени постхумно одликованог пуковника Николе Младеновића као и захвалницу Милораду Комарчевићу, бившем председнику Градског одбора СУБНОР-а Лозница рекао је да му је част што је оваквим поводом дошао у наш крај који је слободољубив и познат по славној историји и јунацима.