Градоначелник Петровић: Пантелићи нас враћају коренима

24. март 2023.
Pantelici02

Традиционално, на празник Младенци, у Вуковом дому културе у Лозници, почео је 17. Путујући фестивал документарног филма, у продукцији породице Пантелић из Доњих Брезовица.

Они својим филмовима чувају од заборава обичаје и начин живота на подручју Јадра, Рађевине, Азбуковице и Подгорине. Подршку у  стваралаштву породици Пантелић пружају Град Лозница и Центар за културу „Вук Караџић“ .

На велики допринос Пантелића у очувању традиције нашег краја указао је градоначелник Лознице, Видоје Петровић:

„Овај фестивал нас на најбољи начин враћа коренима, он нас подсећа ко смо, шта смо, где су наши корени и од којих смо. Када имамо ове одреднице, онда знамо пут којим треба ићи кроз будућност „ – рекао је Петровић и додао : „ Докле год је оваквих стваралаца, докле год је овакве публике – никада нећемо залутати. Ићи ћемо напред, тамо где иду најбољи.“

Поздравну реч упутила је и мр Снежана Нешковић Симић, директорка Центра за културу „Вук Караџић“ у Лозници, установе која је организатор ове манифестације.

На значај филмских остварења Пантелића указао је и професор Владимир Петровић, редитељ и селектор Међународног фестивала етнографског филма у Београду.

Публика је имала прилику да погледа филмове који представљају обичаје везане за воденицу, детаље из ковачког заната, као и карактеристике и начин спремања српског војничког хлеба ‒ таин.

 

Премијерно је приказан и филм „Доко“ посвећен оснивачу фестивала Добривоју Пантелићу.

После премијере у Лозници, Путујући фестивал „Младенци 2023“ наставља се у Малом Зворнику, Љубовији, Пецкој и Крупњу.