Градоначелник Петровић о прошлости, садашњости и будућности нашег града

12. април 2020.

Градоначелник Петровић о прошлости, садашњости и будућности нашег града

12. април 2020.
vidoje-petrovic-u-fokusu

У наредној години предвиђена реализација низа пројеката у граду који ће бити подржани са националног нивоа, од стране председника Вучића и Владе Србије, али и пројеката који су стратешки циљеви Града, а биће финансирани средствима из градског буџета. Први човек Лознице оценио да је иза нас изузетно успешна година у којој су остварени значајни помаци.
            – Долазе боља времена за наш град и Лозничане, више радних места, раст зарада и још бројнијих иницијатива за реализацију пројеката значајних за живот овдашњих људи који ће их окупљати и ујединити у заједничком циљу да Лозница постане један од најразвијених градова у Србији, рекао је градоначелник Лознице Видоје Петровић у разговору за Медијску групу „Лотел” и РТВ „Подриње” у коме је указао на овогодишње домете који су резултат великог рада и активности и најавио планове за наредну годину.
Подсетио је да су ове године положени камени темељци за почетак радова на изградњи две нове фабрике („Mint” и „Adient”) и да су та два инострана инвеститора круна претходног рада у области путне, комуналне, енергетске и економске инфраструктуре, да се радило на изградњи саобраћајница у граду и већини месних заједница на територији Лознице, побољшању енергетске инфраструктуре и реконструкцији болничких објеката.
AdientиMint” ће се у наредној години уселити у своје новоизграђене објекте у лозничкој индустријској зони и заједно упослити више од 2500 људи.
            „Улагали смо и у израду пројеката с обзиром да је председник државе Александар Вучић представио Национални инвестициони програм за наредних четири до пет година у оквиру којег ће средства у износу од 10 до 12 милијарди евра бити издвојена за подршку свакој локалној заједници у Србији”, рекао је Петровић и додао да је у првој фази програма обезбеђено 3 милијарде евра за пројекте у области водовода, канализације и путне инфраструктуре.
У овој години, како је истакао, ојачани су капацитети Градске управе како би била ефикасан сервис грађана, а посебно је поносан на озбиљан искорак који је остварен у комуникацији, дијалогу и договору са грађанима.
Захваљујући одговорној власти на централном нивоу државе, Влади Србије и председнику Александру Вучићу, како је нагласио, у овој години су почели и радови на изградњи брзе саобраћајнице Лозница-Шабац и ауто-пута Рума-Шабац који ће бити један од предуслова за долазак нових инвеститора у наш град.
Та саобраћајница ће, према његовим речима, бити врло значајна за Лозницу, западни део Србије, и источни део Републике Српске, а Лозницу ће повезати са два главна коридора и са две велике реке (Сава и Дунав).
            Она ће поправити пословно окружење и позицију нашег града у области туризма, убрзати наш привредни развој и увећати бенефите које ћемо остварити по основу транзита“, нагласио је Петровић.
Радови који се одвијају на реконструкцији Опште болнице у Лозници требало би, како је челни човек града истакао, да буду завршени у првом кварталу идуће године.
Пола милијарде динара уложено је за реконструкцију три болничка објекта, а рок за завршетак тих радова је померен, како је указао, због тога што пацијенти и болничко особље нису измештени из објекта услед чега су отежани услови рада.
„Радује нас што ће после 32 године почети радови на реконструкцији хируршко-гинеколошког блока, а по завршетку тих радова наша болница биће сврстана у групу од 5 до 6 најсавременијих болничких објеката у Србији”, истакао је наш саговорник и прецизирао да је вредност тих радова око 1,2 милијарди динара, а упоредо са тим градиће се и нова болничка котларница у вредности од 200 милиона.
Тиме ће сви објекти у кругу болнице бити у потпуности реконструисани после чега ће отпочети партерно уређење болничког блока.
„Ако желите да урадите нешто значајно за своју заједницу морате гледати бар 10 до 15 година унапред. Наши најбољи показатељи су у градском буџету. Приходи од пореза на зараде и пореза на имовину увећани су за по 100 милиона динара у односу на претходну годину, а притом нисмо увећавали износ стопе пореза. То нам говори да се живот у Лозници враћа на велика врата”, рекао је Петровић.(…)
            Подсетио је да је пре 10 година овде затекао урушену привреду, да је Лозница била девастирана, у групи најнеразвијених општина у Србији, додатно оптерећена огромним историјским отпадом и загађењем из Зајаче (рудник „Антимон”) и лозничких индустријских објеката („Вискоза” и Фабрика аутотракторских кочница).
Готово 80 одсто тог проблема, према Петровићевим речима, је решено. Преостало је да се реши проблем третирања дела отпада у „Вискози” али је истакао да ће наш град у наредној години, у том погледу, имати подршку државе.
Како је рекао, очекује нас динамичан раст домаћег бруто производа, интензивна привредна активност и рефлексија великих система на локалне привреднике и предузетнике чији се број у Лозници сваке године увећава.
„Данас је Град Лозница синоним за успех”, нагласио је градоначелник Петровић.
            У наредној години предвиђена је реализација низа пројеката који ће бити подржани са националног нивоа, од стране председника Вучића и Владе Србије као и пројекти који су стратешки циљеви Града и који ће бити финансирани средствима из градског буџета.
„Одговорност људи који добију мандат да представљају заједницу је огромна. Неопходно је наћи начин како да хармонизујемо укупне друштвене прилике, помиримо различитости и интегришемо их у живот локалне заједнице. Чини ми се да сам заједно са својим сарадницима успео да задржим политичку стабилност, а наша врата отворена су за све којима је Лозница на првом месту и нећу посустати у покушајима да тај фронт и даље ширим”, обећао је Петровић.
Много је, како је поручио, планова и изазова за наредну годину, због чега је неопходно да грађани Лознице оставе по страни размирице и буду добри људи, домаћини, патриоте, да буду промућурни и паметни и препознају шта је то што је најбоље за наш град.
„Потребне су нам остварене личности које су успеле да организују себе и свој живот и који су успешни у послу којим се баве. Они који ће стечена знања и своју енергију дати за добробит своје заједнице, а заједништво је много важно”, указао је и дода да је време необновљив ресурс и да немамо право да га неодговорно трошимо.
„Дубоко верујем да ће за седам година Лозница бити у групи од десет најразвијених градова Србије и за то имамо много конкретних података који нам дају могућност да можемо да предвиђамо наше кретање у будућности. Морамо се заједно борити за Лозницу”, закључио је Петровић.

Аутор: Даница Павловић