Град Лозница унапређује комуналну инфраструктуру: Набављена специјализована возила за отпад

27. фебруар 2024.

Средствима из буџета Града, реализована је значајна  набавка два специјализована возила за сакупљање, транспорт и одлагање комуналног отпада за ЈКП „Наш дом“.

Тим поводом  председник  Привременог органа града Лознице, Видоје Петровић, данас је заједно са својим сарадницима посетио  ово јавно предузеће  i присуствовао колегијуму менаџмента предузећа, где је детаљно упознат са плановима и активностима за наредни период.

“Данас делимо заједничко задовољство – набавку нових возила. То је само потврда да је Град Лозница чврсто опредељен за још већим интензитетом и већим улагањима, стварајући боље услове за рад јавних предузећа. Самим тим, имаћемо и квалитетније услуге које се пружају нашим грађанима”, рекао је Петровић.

Овај корак представља део ширег пројекта управљања комуналним отпадом, који већ увелико имплементира Град Лозница у складу са законом и националном стратегијом.

“Пре свега, наше комунално предузеће је већ формирало радну групу која има за обавезу да интензивно и готово на дневном нивоу сарађује са системом, односно привредним друштвом Еко Тамнава, где ће се одлагати комунални отпад када се стекну услови, а то је планирано за наредне три године. До тада, ми треба да решимо питања  примарне и секундарне селекције отпада, покривања свих подручја града Лознице са прикупљањем и одвожењем комуналног отпада, као и питање рециклажног дворишта и трансферне станице. До сада, ми смо кроз планска документа дефинисали локације за трансферну станицу и за рециклажно двориште, у највећој мери на земљишту које је у јавној својини, што овај посао олакшава. Такође смо, у складу са већ утврђеним нормативима, ресорном Министарству доставили све неопходне податке како бисмо у наредном периоду добили подршку, управо у снабдевању са недостајућом опремом, механизацијом, специјалним возилима за прикупљање, одвожење, транспортовање, или одвожење смећа. Тако да, мислим да је то нешто што на најбољи начин потврђује оно што смо ми кроз визију развоја Лознице у наредних 15 година дефинисали, а то значи да решимо сва ова питања, од недостајуће комуналне инфраструктуре, решавања питања изградње постројења за пречишћавање отпадних вода, наставка реализације пројекта осавремењавања свих јавних путева који су у надлежности града, до побољшања енергетске ситуације, не само за физичка лица него и за привреду. Ми сада имамо ситуацију да је степен ангажованости, рецимо, природног гаса, или проценат коришћења, од стране физичких лица, а у највећој мери од привреде, већ достигао 80% од укупних 100% капацитета. У толико је и овом приликом значајно истаћи шта значи и други крак гасовода који долази из правца Ваљева. Већ смо сада у ситуацији да Лозница-Гас, као дистрибутер, за многе објекте  за вишепородично становање, више није у позицији да обезбеди услове за грејање на гас. Морамо имати ту резерву због привреде, коју на нашу срећу прати један тренд интензивног раста. Тако да,  у наредном периоду бићемо сведоци реализације многих пројеката управо из оне Визије коју је за првих месец дана погледало око 65 хиљада наших суграђана у пречнику 40км, што ме заиста чини изузетно поносним, као и, рекао бих, све нас заједно који смо се трудили да у ситуацији, када смо достигли један степен друштвеног развоја, направимо  нов искорак у будућност. “- истакао је Петровић.

Директор ЈКП Наш Дом, Владимир Петровић, истакао је вредност инвестиције, која прелази 50 милиона динара, наглашавајући њену важност за унапређење квалитета живота грађана Лознице. “Ради се о два возила марке Волво, која су надоградјена опремом и аутоматом за подизање свих посуда које се користе и које су у употреби на територији града Лознице, а надоградњу извршила фирма која има дугогодишњу традицију у изради комуналне опреме за комунална возила. Са друге стране, ово нам омогућува  планско размишљање о проширењу организоване зоне изношења смећа, с обзиром да је тренутна покривеност града нешто више од 60 процената, тако да можемо размишљати и у правцу оних делова града Лознице који нису обухваћени овом услугом”, рекао је директор, додајући “веома сам поносан што у своје лично име и у име комуналног предузећа Наш дом могу да пренесем изразе захвалности што Град на овај начин обезбеђује све услове неопходне за функционисање комуналних делатности које су заиста у овом тренутку најважније.”